Begroting 2015 gepresenteerd door College gemeente Leek

LEEK – Het college van Leek heeft de Programmabegroting 2015 aangeboden aan de gemeenteraad. Vorig jaar werd al een tekort voorzien in 2015. Dit is door autonome ontwikkelingen nog iets verder opgelopen. In het coalitieakkoord is opgenomen dat dit tekort eenmalig gedekt wordt uit de reserves.

Ontwikkeling financiële positie

De gemeente Leek heeft een totale omzet van € 51,8 miljoen. In de Begroting 2015 staan voor het eerst de nieuwe taken op het gebied van jeugd, werk en zorg. Vanaf 1 januari 2015 worden gemeenten verantwoordelijk voor deze taken. Hiervoor heeft de gemeente geld vanuit het Rijk ontvangen, maar hierin zijn wel forse kortingen verwerkt. Voor 2015 is voor de gemeente Leek ruim € 12 miljoen voor de nieuwe taken beschikbaar (dit is inclusief de reeds bestaande middelen voor participatie en sociale werkvoorziening).

De financiële positie van de gemeente Leek is op korte termijn nog steeds zorgelijk. Het perspectief op langere termijn laat zien dat in 2018 weer een positief resultaat verwacht wordt. Om de komende jaren overschotten te creëren waarmee de financiële positie verbeterd kan worden, wordt er met ingang van 2016 jaarlijks € 650.000 bezuinigd. Daarbij wil het college het sociaal domein (te weten jeugd, zorg en participatie) vooralsnog buiten de bezuinigingen houden. Dit betekent dat de bezuinigingen vooral gezocht worden in de overige taken van de gemeente (zoals wegen, groen) en de interne bedrijfsvoering. De komende periode zal het college de verschillende mogelijkheden onderzoeken en deze in concrete voorstellen aan de gemeenteraad voorleggen. Vanzelfsprekend worden hier inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties bij betrokken.

Belastingen, heffingen en leges

De onroerendezaakbelasting (OZB) wordt, evenals in voorgaande jaren, verhoogd met het door het Rijk ingestelde maximum verhogingspercentage, de zogenoemde macronorm. Voor 2015 is dat 3%.

Bij de heffingen gaan wij uit van 100% kostendekkendheid. Het vaste deel van de afvalstoffenheffing wordt daarom verhoogd met € 10 (was € 111 wordt € 121) en het variabele deel met € 0,08 per kg (was € 0,21 wordt € 0,29). De tarieven voor rioolheffing worden met 3,65% verhoogd.

De overige belastingen en tarieven worden trendmatig verhoogd met het inflatiepercentage van 0,9%. Het gaat daarbij om leges, rechten, huren, pachten en gebruikersvergoedingen.

Raadplegen Begroting

De Begroting ligt vanaf 29 oktober 2014 ter inzage op het gemeentehuis (u kunt er naar vragen bij de receptie). De Begroting is ook te vinden op www.leek.nl. De papieren versie kan men voor € 16,00 afhalen bij de receptie van het gemeentehuis.

Wilt u reageren?

Op woensdag 12 november 2014 zal de gemeenteraad de begroting voor het jaar 2015 behandelen. Dit gebeurt tijdens een openbare raadsvergadering in de raadzaal van het gemeentehuis. Deze vergadering begint om 19.30 uur. U kunt de vergadering volgen vanaf de publieke tribune.

Voordat de begroting door de gemeenteraad wordt behandeld, horen de raadsleden graag wat u ervan vindt. Zij kunnen dan uw reactie meenemen tijdens de vergadering op 12 november 2014 waarin ze de begroting bespreken en deze definitief vaststellen. U kunt contact opnemen met een van de fractievoorzitters. Hun gegevens vindt u op www.leek.nl.

Inwoners en organisaties kunnen in deze vergadering gebruik maken van het spreekrecht. Aanmelding voor het spreekrecht is gewenst en kan via de griffie, mevrouw M. Koop ([email protected]) of telefoon 0594-55 15 63.

   
Back to top button