Mega zonnepark op het Leeksterveld langs de A7

LEEK – Powerfield uit Dokkum heeft plannen voor een grootschalig zonnepark aan de A7 bij Leek. Het zonnepark komt op de gronden die bedoeld waren voor bedrijvenpark Leeksterveld fase 3. Met een oppervlakte van ongeveer 14 hectare wordt het zonnepark één van de grootste zonneparken van Nederland. Het plan omvat het plaatsen van 40.000 zonnepanelen, waarmee 9 miljoen Kwh per jaar opgewekt kan worden. Dit staat gelijk aan het stroomverbruik van 3.000 huishoudens.

De gemeente Leek wil graag meewerken aan het opwekken van duurzame energie en staat positief tegenover de komst van een zonnepark op deze locatie. Doordat de behoefte aan bedrijventerreinen binnen de Regio Groningen-Assen neerwaarts is bijgesteld, zijn diverse plannen voor ontwikkeling van bedrijventerreinen geschrapt. Dit geldt ook voor fase 3 van Leeksterveld. De gemeente beschouwt de ontwikkeling van een zonnepark op deze locatie als een goed alternatief. Een zonnepark draagt bij aan de reductie van de CO2 uitstoot.

Bij de uitwerking van de plannen is een goede landschappelijke inpassing van belang. Hiervoor zullen de Provincie Groningen en Libau bij de planontwikkeling worden betrokken. De komende maanden worden benut voor het uitwerken van de plannen en het verkrijgen van de  benodigde vergunningen. Powerfield hoopt in het najaar van 2015 met de realisatie te kunnen starten.

   
Back to top button