Nepalese zilversmid in de Wereldwinkel in Leek

LEEK – Op zaterdag 6 december komt de zilversmid uit Nepal naar Wereldwinkel Leek. Van 14.00 tot 17.00 uur zal hij demonsteren hoe de zilveren sieraden worden gemaakt. Natuurlijk brengt hij een grote collectie aan zilverwerk mee. Sieraden uit eigen atelier, vervaardigd door Dambar en zijn eigen personeel.

De wereldwinkel Leek presenteert sinds een paar maanden prachtige zilveren sieraden van de hand van deze zilversmid uit Nepal. Deze kunstwerkjes zijn ook in de wereldwinkel te koop. Dambar’s Silver Factory is gesitueerd aan de rand van Kathmandu, de hoofdstad van Nepal. De makers passen hun vaardigheden toe om een breed gevarieerde collectie van unieke sieraden te creëren. De Nederlander Jos Bus ontdekte Dambar en promootte hem in Nederland. De doorbraak kwam toen Dambar zilver mocht gaan leveren aan de wereldwinkels via de groothandel. Dat hielp Dambar zijn fabriek uit te bouwen tot een prachtige werkplaats waar meer smeden een baan konden vinden. Dambar levert de mooiste sieraden aan de wereldwinkels door heel het land. In de fabriek van Dambar werken zo’n vijftien tot twintig smeden, afhankelijk van de hoeveelheid werk. Veel van de makers zijn, net als Dambar, afkomstig uit de lage kaste van de bevolking. In de maatschappij staat deze groep vaak achteraan als het gaat om onderwijs en banen. In de zilverfabriek krijgen ze een baan en een goed salaris. Ook dit is ongewoon in Nepal.

Normaal gesproken krijg je als leerling geen geld, totdat je helemaal geschoold bent. Dambar heeft al vroeg in zijn carrière het belang van kwaliteit geleerd. Deze kwaliteit doet niet onder voor de beste edelsmeden in Nederland. Alle producten worden volledig met de hand gemaakt. De fabriek bezit een aantal machines, bijvoorbeeld voor het walsen van het zilver, zodat er platte plaatjes ontstaan. Maar het in elkaar zetten van de sieraden en het zetten van stenen of andere elementen is allemaal handwerk. In 2001 is zijn fabriek geregistreerd onder de naam Dambar International. Nu leveren zij zilveren producten aan vele landen zoals Nederland, Duitsland, Zwitserland, Australië, Canada en de Verenigde Staten. Dit als gevolg van de hoge kwaliteit en de redelijke prijs. De zilverfabriek van Dambar werkt volledig via de principes van fair trade. Zo werken de smeden onder goede arbeidsomstandigheden en worden zij eerlijk betaald.

U wordt zaterdag 6 december van 14.00 tot 17.00 uur van harte uitgenodigd een kijkje te komen nemen in de Wereldwinkel Leek, Tolberterstraat 16-1.

   
Back to top button