DZOH – VEV’67: zonder Roy gaat het bij DZOH wat Stroeve(r)

De voorbereiding:

Zaterdag 28 maart 2015 stond er voor het eerste elftal van VEV’67 de eerste spreekwoordelijke finale op het programma. In een rechtstreeks duel met DZOH, dat sinds het wegvallen van Roy Stroeve slechts één schamel puntje wist te behalen, moesten de drie punten gepakt worden. Tegen deze concurrent zou een verlies welhaast dodelijk zijn terwijl bij winst de ploeg uit Leek weer meedoet om degradatie te voorkomen. Het duel thuis werd met 0-2 verloren met o.a. een doelpunt van, u raad het al, Roy Stroeve. Voor de nodige support was er een touring car bus geregeld zodat de supporters mee konden reizen naar Drentse Zuid-Oost Hoek in Emmen.

Aangekomen op het sportpark werd het veld gekeurd dat er alles behalve goed uitzag door het weer maar nog redelijk bespeelbaar was. Na het uiteenzetten van het tactisch concept moesten de beentjes losgegooid worden. Assistent scheidsrechter Jonathan Klok wilde in het zwart gaan vlaggen maar had er geen rekening mee gehouden dat VEV’67 deze middag in het zwart ging spelen. Derhalve kreeg hij een shirt van de scheidrechter. In de kleedkamer werd gegrinnikt omdat het shirt Jonathan iets te strak zat. Na de nodige opmerkingen richting Jonathan was het tijd voor de spelers om met de wedstrijd bezig te gaan die op het punt stond te beginnen. De volgende mannen stonden te trappelen om het veld te betreden en DZOH een nederlaag te bezorgen.

Bert Jan Vos ( GK ), Jan Herman Teeninga ( C ), Lars Jellinek, Wessel van der Galien, Joachim Wiegman, Robin Elderman, Jeffrey Visser, Marco Soeten, Vincent de Koning, Gerhard van den Berg, Rense Dijk, Enrico Wardenier, Ton Baan, Jacob Tjoelker, Patrick van der Ploeg

De wedstrijd:

De wedstrijd was amper begonnen, DZOH was in het begin iets dreigender, of de stand werd al naar 1-0 getild. Bij een hoekschop van DZOH ging Bert Jan Vos, wel of niet gehinderd, onder de bal door waardoor er een scrimmage ontstond en de bal bij de eerste paal binnengekopt kon worden. Een enorme domper en een tikje voor de spelers die deze tegenslag moesten zien te verwerken. In de eerste fase van de wedstrijd was het DZOH dat beter in de wedstrijd zat en iets meer energie erin legde zonder echt gevaarlijk te worden. VEV’67 was slordig in de passing, zette weinig druk op de bal en was te lief in de duels. Ook waren de gasten onrustig aan de bal waardoor van vlotte combinaties geen sprake was. Na iets meer dan twintig minuten, DZOH was met een voorzet die net gemist werd en een vrije bal dreigend geweest, kwamen de geelhemden beter in de wedstrijd. Het eerste echte gevaar van VEV’67 leverde zowaar ook meteen een doelpunt op. De snelle Jeffrey Visser sneed vanaf links naar binnen en schoot van zo’n twintig meter op doel. Het schot was de doelman te machtig die moest toezien hoe de bal via de binnenkant van de paal binnenging voor de 1-1.

De goal werkte als doping voor VEV’67 dat een betere fase kende en ook gevaarlijk was. Robin Elderman bediende Rense Dijk die een voorzet in huis had die niets op zou leveren. Na een half uur was er een grote kans voor Vincent de Koning nadat de bal doorgekopt was door Rense. Vincent kon alleen op doelman af gaan maar twijfelde en gaf de bal af waar hij misschien wel zelf had moeten schieten. Het daaropvolgende schot van Gerhard van den Berg was hard maar werd aangeraakt en ging net naast. In de 36ste minuut liet Vincent zien hoe het wel moet. Een langen bal van achteruit van Lars Jellinek werd door de aanvaller met links knap gecontroleerd waarna hij met rechts ineens de bal met een subtiel lobje over de uitgekomen doelman wipte voor de 1-2. DZOH was van slag en had geluk dat het voor rust niet tegen de 1-3 aanliep. Uit een corner werd de bal door de DZOH doelman weggebokst waarna Vincent kon uithalen maar zag hoe de keeper met de voeten redding kon brengen. In de 45ste minuut werd Jeffrey op rechts goed vrijgespeeld die de bal niet zelf op doel schoot maar voorgaf die door de verdediging van DZOH bijna in eigen doel werd gewerkt. Hierna was het rust en kon het strijdplan voor de tweede helft gemaakt worden.

Na zeven minuten in de tweede helft speelde Gerhard zichzelf op kracht en inzet vrij maar had de aanvaller geen kracht meer over om doeltreffend uit te halen. Het schot kon eenvoudig door de doelman opgepakt worden. VEV’67 was na rust de ploeg die het spelbeeld bepaalde zonder kansen te creëren. DZOH wist geen bres te slaan in de verdediging doordat het de ploeg ontbrak aan creativiteit. Toch kwam VEV’67 enorm goed weg na een kans in het centrum waarbij Bert Jan uit zijn doel moest komen en zich voor de bal wierp. De losse bal kon door een speler van DZOH binnengeschoten worden maar zag zijn inzet, voor een leeg doel, naast gaan. VEV’67 zwijnde bij deze situatie werd terecht gezegd op de bank. Dat het een echt degradatieduel betrof, bleek wel uit de spanning op en rond het veld en was vooral veel inzet en strijd te zien. Gerhard werd vervangen door Jacob Tjoelker die het middenveld moest verstevigen. DZOH ging meer naar voren spelen waardoor er ruimte ontstond voor Jeffrey die in de 68 minuut ontsnapte aan buitenspel en de 1-3 op zijn schoen had maar oog in oog met de keeper faalde in de afronding en gehaast naast schoot. In de 72ste minuut was er dan toch de gelijkmaker. Een voorzet van DZOH ging in het strafschopgebied de lucht in waarbij Bert Jan besloot op de lijn te blijven. Uit de kluts werd de bal binnengeschoten via het lichaam van de uitkomende doelman. 2-2 en een enorme tegenvaller.

De teleurstelling verstomde amper een minuut later want opnieuw was er de voorsprong voor VEV’67. Een doorjagende Vincent zorgde ervoor dat de bal via zijn hak bij Jeffrey belandde die vanaf links naar binnen sneed en uit wilde halen. De verdedigers gingen een voor een liggen zodat Jeffrey verder naar binnen kon dribbelen en van dichtbij de bal binnen kon schuiven voor de 2-3. De handen gingen op elkaar en alle pech was even vergeten. Voor DZOH leek dit de nekslag want het geloof bij de ploeg uit Emmen leek weg. Helemaal nadat de stand in de 83ste minuut 2-4 werd. Een vrije bal van Vincent ging via een voet omhoog waarbij de doelman weifelde of hij moest komen. De sluitpost bleef staan wat hem duur zou komen te staan want de kopbal van Marco Soeten ging tussen de stokken door van de keeper die de 2-4 niet kon voorkomen. Vincent de Koning werd gewisseld voor Enrico Wardenier en al eerder in de tweede helft had Ton Baan zijn opwachting gemaakt voor Lars Jellinek. De wedstrijd werd door VEV’67 rustig uitgespeeld maar nog een keer gingen de handen op elkaar. Aan de zijlijn liet Rense zien aardig wat trucjes in huis te hebben waardoor hij een aantal spelers het bos instuurde. De actie was prachtig en verdiende het applaus van het tweede elftal dat vanuit Staphorst Emmen had aangedaan om het eerste aan te moedigen. Na de actie van Rense was daar het einde van de wedstrijd en konden drie punten worden bijgeschreven.

De nabeschouwing:

Na de overwinning was de stemming vanzelfsprekend opperbest en werd er eindelijk weer eens gelachen. De winst was, los van het eerste kwart van de wedstrijd, gezien de kansenverhoudingen ook wel terecht. Van groot belang was de snelle 2-3 nadat DZOH op 2-2 was gekomen. Tegenvallend waren de andere uitslagen want Viboa pakte drie punten en ook LTC pakte belangrijke drie punten. LTC dat over twee weken de tegenstander is. Opnieuw een degradatieduel waarbij winst welhaast een must is. Aanvang die dag is 14.30 uur in Assen. Opnieuw hopen we op de massale steun van de aanhangers van VEV’67. Met de aanmoedigingen van de trouwe aanhang moet het weer goed komen. Voor nu zeg ik dan maar weer,