Leek twee dagen in de ban van mannenturnen

LEEK – Op zaterdag 6 en zondag 7 juni is het topsportcentrum in Leek het domein van de turners in de eerste-, tweede- en derde divisie. Er wordt dan gestreden om de bondstitels in de meerkamp en de toestellen. Het is een groots opgezet gebeuren, dat een toetje krijgt in de laatste ronde op zaterdag met de kwalificatie voor de EYOF (European Youth Olympic Festival).

Ruim 1200 turners begonnen in februari met de achtste finales in Tilburg. Door de flinke concurrentie zijn bij deze wedstrijd al een groot aantal turners afgevallen. Daarna volgden nog een kwart finale en een halve finale, met steeds weer een strenge selectie van de allerbesten. Uiteindelijk hebben zich 300 turners geplaatst voor de finale van het Bondskampioenschap van de eerste, tweede en derde divisie in Leek.

Dat betekent dat er topturnen te zien zal zijn gedurende het hele weekend. Zaterdag staat in het teken van de meerkamp finale (competitie over alle 6 toestellen) voor de 12 beste deelnemers uit elke categorie. Zondag worden de toestelfinales gehouden; hierbij komen op elk toestel de 6 beste turners aan de beurt in de diverse categorieën.

Daarnaast wordt op zaterdagmiddag, vanaf 17:00 uur, de kwalificatie voor het Jeugd Olympisch Festival (EYOF) worden gehouden. Vier jeugdige Oranjeturners zijn kandidaat voor dit toernooi, dat van 26 juli tot en met 1 augustus in Tbilisi in Georgië plaats zal vinden. Het zijn Tim Goedkoop, Luc van de Broek, Loran de Munck en Max Nathan Kooistra. Het kwartet mag zich rekenen tot de toekomstige talenten en krijgt de kans om bij de EYOF Olympische ervaring op te doen. In Georgië worden liefst 4000 atleten verwacht uit 49 landen.

De organisatie van dit sportieve evenement is in handen van JTV Leek. Deze vereniging is uniek in Nederland omdat zij zich exclusief richt op het jongensturnen. Na de oprichting in 2009 is zij uitgegroeid tot een bloeiende vereniging met ca. 60 leden uit de hele regio. Door de komst van deze vereniging is het niveau van het jongensturnen in Leek en omgeving zienderogen gegroeid. Dat blijkt ook wel uit het feit dat er 2 leden (Anton Banus en Juan Scheper) zullen uitkomen in de meerkampfinale en diverse toestelfinales. Nog eens 2 leden (Joachim Scheffer en Stefan Drost) hebben zich bovendien geplaatst voor de toestelfinales op zondag.

Publiek is van harte welkom om één of twee dagen te komen genieten van al deze turntoppers in het Sportcentrum Leek aan De Schelp 35a in Leek. Op zaterdag duurt het wedstrijdprogramma van 9:00 – 20:00 uur, op zondag van 9:30 – 16:00 uur. Kaarten kunnen aan de zaal worden gekocht. Entree:  dagkaart volwassenen € 8,00, kinderen t/m 12 jaar € 4,00; passepartout voor 2 dagen € 14,00 (volwassenen)/ € 6,00 (kinderen).

   
Back to top button