Aanzienlijke schade na glasramp bij maquette museum Fredewalda

TOLBERT – Zondagavond is in de Cazemier Boerderij in Tolbert door onbekende oorzaak de glazen overkapping van de maquette van Tolbert anno 1926 in miljoenen stukjes uiteen gespat.  De schade aan het pronkstuk van Oudheidkamer Fredewalda is aanzienlijk.

De mensen die in het voorhuis vergaderden hoorden plotseling  een harde  knal en een aanhoudend brekend geluid. Toen zij in de ruimte kwamen waar de maquette staat opgesteld,  werd duidelijk wat er aan de hand was. Ze zagen één grote ravage.  Grote delen van de maquette  waren bedekt met een laag gebroken glas, die voor een groot deel de panden en de straten bedekten. Veel panden en het groen zijn daardoor beschadigd. Een triest gezicht.

Tentoonstelling gesloten
Het spreekt vanzelf dat de tentoonstelling ‘Wonen en werken in Tolbert’ vanaf heden gesloten is, drie weken eerder dan de bedoeling was. Een verzekeringsexpert zal de schade opnemen,  waarna wij hopen de maquette in oude glorie te kunnen herstellen, zodat de expositie volgend jaar april, als gebruikelijk, weer geopend kan worden.

   
Back to top button