Wandelroute over landgoed Nienoord en door Centrum Leek Nietap

LEEK – In het kader van de herinrichting van het centrum van Leek en Nietap en het landgoed Nienoord heeft de Historische Kring gemeente Leek en omstreken een wandelroute uitgegeven. Deze loopt langs de borg Nienoord en door het centrum van Leek en Nietap. 

Heden en verleden op de foto
In (‘t) LEEK als vanouds spelen fotovergelijkingen een belangrijke rol. Met behulp van het verleden wordt het heden geduid. Zo krijgt een moderne herinrichting een historische lading; komt daarmee tegemoet aan de identiteit vanuit het verleden. Bomen zorgen nu voor de rechtlijnigheid die door de demping van het Leekster Hoofddiep in het centrum van Leek verloren was gegaan. Blauw is groen geworden.

Waar te koop?
Het routeboekje is voor € 3,-  te koop bij het Informatiecentrum Nienoord (waar de route ook start) en in de bibliotheek van de Historische Kring gemeente Leek en omstreken, gevestigd in de zogenaamde bodewoning naast het gemeentehuis. Laatstgenoemde is open op zaterdag tussen 14.00 en 16.00 uur.

QR-coderoute
Op diverse plekken in het centrum van leek en Nietap zijn informatiebordjes geplaatst. Hierop staan korte teksten. Voor meer informatie kan gebruik gemaakt worden van QR-codes. De website www.historischleek.nl is aangepast voor gebruik van smartphone en tablet. Op deze manier is nog meer informatie over betrokken onderwerp te verkrijgen. In (‘t) LEEK als vanouds is de lijst met QR-codebordjes, voorzien van nummering en route, opgenomen. Het routeboekje is samengesteld door Geert Hadders. De vormgeving is door Albert Keur verzorgd. De teksten met betrekking tot QR-codebordjes en website zijn van Siebrand Homan. Bert Heijenga tekende voor de technische realisatie ervan.

 

Projecten
Deze wandelroute is onderdeel van de projecten Landgoederenzone Leek-Roden: Nienoord en herinrichting van het Centrum Leek-Nietap.De projecten zijn een uitwerking van de Intergemeentelijke Structuurvisie Leek-Roden. Het project wordt ondersteund door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Europese subsidies (Europese Unie, Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, en het Samenwerkingsverband Noord-Nederland), subsidies van Provincie Groningen en Drenthe en Regio Groningen-Assen. GA Regio Groning-Assen ontdekken! www.regiogroningenassen.nl

   
Back to top button