Iconenslinger in het Zuidelijk Westerkwartier

WESTERKWARTIER – In het sfeervolle Romaanse kerkje van Lettelbert (13de eeuw) heeft iconenschilder Ronald Medema zijn atelier.

Hier geeft hij wekelijks cursussen in de bijzondere schildertechniek van iconen. Iconen hebben een zeer specifiek karakter. Met hun eigen symboliek en hun omgekeerd perspectief nemen zij de beschouwer mee naar een wereld die grenzen overschrijdt. De geschiedenis van het iconen schilderen gaat terug tot de evangelist Lucas. De oudst bewaard gebleven iconen stammen uit de 6de eeuw en bevinden zich in het St. Catharina klooster in de Sinai-woestijn.

De schilders schilderen van donker naar licht en het is hun taak de heiligen de mogelijkheid te geven om door hun icoon te stralen. De heiligen zijn vervuld van het Goddelijk Licht. Het aureool van puur goud symboliseert dit.

De iconenschilders gebruiken natuurlijke materialen, pigmenten die ze mengen met een beetje eigeel en water, kan het eenvoudiger? Tijdens deze Open Monumentendag krijgen bezoekers de gelegenheid om met dit bijzondere en oude ambacht kennis te maken en te ervaren hun de iconen ook in deze tijd nog steeds een plek weten te veroveren in de harten van velen.

Leerlingen van Iconenatelier Silouan krijgen de gelegenheid om hun iconen tentoon te stellen tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 10 september 2016. U kunt een tocht maken van Marum naar Lettelbert of andersom om hun werk te bewonderen en kennis te maken met de prachtige kerkjes, tussen 10.00 en 17.00 uur

  • Marum
    In de Kerk van Marum, Noorderringweg 41, laten Jobs Kouwenhoven uit Drachten en Hennie Dillingh uit Beetsterzwaag hun iconen zien en zullen ook zelf aanwezig zijn.
  • Nuis
    In het Noordelijk Archeologisch Depot (NAD) in Nuis, Nieuweweg 76 (schuin tegenover de historische kerk) laten verschillende leerlingen hun iconen zien. Op deze plek wordt de tentoonstelling ook officieel geopend en houdt Ronald Medema een korte inleiding om 10 uur ’s morgens.

    In het kerkje van Nuis, Nieuweweg 29 laat Els Schreuder uit Tollebeek haar werk zien. Els schildert al vele jaren en heeft van verschillende docenten les gehad.

  • Niebert
    In het kerkje van Niebert laat gastexposant Marijke Tinga uit Lelystad haar iconen zien. Zij schildert al langer in de Prosopontechniek die door Iconenatelier Silouan in Lettelbert wordt onderwezen. Zij ontdekte het iconenschilderen in 2004 tijdens haar verblijf in Moskou en volgende daar onder andere lessen bij Elena Antonova. De Prosopon School probeert de oude Byzantijnse en Vroeg-Russische iconen traditie voort te zetten. De oprichter van de school is Vladislav Andrejev (St Petersburg 1938). Meer informatie is te vinden op de website van de Prosopon School: www.prosoponschool.org
  • Tolbert
    In de kerk van Tolbert exposeert Riet Wagemans. Op dit moment is zij de oudste en misschien wel meest productieve leerling van Iconenatelier Silouan. Zij volgt al sinds 2009 bij Ronald Medema de cursussen en zoals ze zelf zegt: “Ik heb mijn passie gevonden in het schilderen van iconen.” In deze expositie toont Riet ongeveer 30 iconen die zij in de afgelopen jaren heeft gemaakt. Een deel van haar werk is te koop.
  • Midwolde
    In de kerk van Midwolde laten Wil en Henk Hagedoorn uit Musselkanaal hun iconen zien. Wil en Henk zijn zelf aanwezig om uitleg te geven.
  • Lettelbert
    In het kerkje van Lettelbert kunt u iconen van Ronald Medema en Micheline van Dijk bekijken. Ook zij zijn aanwezig om uitleg te geven.

De tentoonstellingen worden georganiseerd in samenwerking met de Kunstcommissie / Culturele Raad Marum, de plaatselijke commissies van de Stichting Oude Groninger Kerken, het Noordelijk Archeologisch Depot en Iconenatelier Silouan.

   
Back to top button