Feestelijke bijeenkomst ‘Kunst op het kruispunt’ op zondag 25 bij Museum Nienoord

LEEK – Zondag 25 september om 12:00 uur opent officieel de tentoonstelling ‘Kunst op het kruispunt, verhalen van vluchtelingen’ in Museum Nienoord.

De nieuwe bijna-buurvrouw van Museum Nienoord mevrouw Merhawit verzorgt dan een Eritrese koffietafel. Andere nieuwe bijna-buren brengen hapjes mee uit hun moederland. Exposant Ahmad Haraji vertelt over zijn kunstenaarschap vroeger in Iran en nu in en vanuit Nederland. En de op doorbreken staande zanger Wasim Arslan treedt op met zijn band. Uiteraard bent u van harte welkom, de uitnodiging gaat hierbij.

De tentoonstelling bestaat uit schilderkunst, ruimtelijk werk, fotografie en grafiek van Mahmod Alkhari, Mohab Anzo, Saeed Bakhshi, Ahmad Haraji, Sattar Kawoosh, Peter Lazarov,  Talal Shkeifah en Lubna Yaseen. De een woont nog in een AZC, fotografeerde mede-vluchtelingen en heeft vooral veel achtergelaten. De ander woont hier al langer en portretteerde Nederlandse dichters. Of bouwt hier al tientallen jaren verder aan zijn carrière en netwerk, en verkoopt al aan buitenlandse vorsten. Wat hen verbindt is de kwaliteit van hun werk, die blijkt onafhankelijk van de woon- of verblijfplaats. Hun achtergrond verrijkt op uiteenlopende manieren hun werk: hierin nemen ze de kunstgeschiedenis van hun nieuwe leefomgeving op en in de kruisbestuiving overbruggen ze duizenden kilometers aan culturele diversiteit.

De exposanten vertellen in hun eigen taal en handschrift, waar zij vandaan komen, wat hen beweegt en waar ze hiermee heen willen. Dit in hun moedertaal, als geste naar andere nieuwkomers. En alle exposanten zullen ‘life’ komen vertellen, zoals zondag Ahmad Haraji.
Ook ‘oude Nederlanders’ die op verschillende manieren met politiek of economisch vluchtelingschap betrokken zijn of blijken, vertellen hun verhaal. Zoals oma Tolbert die in de woningnood na WO II met haar gezin een kamer in de borg bewoonde. Junior-directeur Wim-Paul Jager van Museum Wierdenland, die bij een DNA-onderzoek ontdekte dat hij 2% Polynesisch is. Of siersmid Willem Tredgett in de oude Joodse buurt van Groningen, die in zijn atelier samenwerkt met vluchtelingen.

Museum Nienoord leent zich voor een expositie als deze, aangezien in een tijd van tekortkomingen hier gezinnen gehuisvest werden op de Borg: tijdens de wederopbouw. De historische collectie rijtuigen en sleden met toebehoren is gewijd aan de reizende mens. En in het restauratie-atelier zijn thans twee vluchtelingen actief die hier taalvaardigheid en werkervaring opdoen.

De opening komende zondag is er een in een serie ontmoetingen tussen ‘oude en nieuwe Nederlanders’. De resultaten van twee vorige bijeenkomsten verwelkomen u hier. In de entreehal tientallen schilderijen, op Nienoord gemaakt door zo ’n 100 statushouders en hun buren, onder begeleiding van professionele schilders. En in de tentoonstelling staan portretten van statushouders gemaakt door diezelfde schilders, bij een modelsessie.

Model Elena zullen we als enige missen bij de komende bijeenkomst: zij is op 21 september het land uitgezet. Haar Nederlandse man komt wel.

Kunst op het kruispunt, verhalen van vluchtelingen duurt t/m 12 februari 2017

   
Back to top button