Subsidie voor voedseltuin Westerkwartier

WESTERKWARTIER – De provincie geeft 25.000 euro startsubsidie voor de Voedseltuin Westerkwartier in Opende. De groenten en het fruit uit de tuin worden geteeld voor alle voedselbanken in de provincie Groningen.

Met de tuin wil de voedselbank de mensen gezonder laten eten. De verwachting is dat de tuin in het vroege voorjaar van start gaat.

De voedseltuin is een initiatief van Voedselbank Stad Groningen, in samenwerking met Voedselbank Westerkwartier. De kweker in Opende heeft 1 hectare grond, 20 kweekbakken en 9 tunnelkassen beschikbaar gesteld. Met enige renovatie heeft deze locatie veel potentie voor een professionele voedseltuin. In potentie kan de tuin straks zelfs vele malen meer produceren dan de 850 kratten groenten geproduceerd door het succesvolle ‘Toentje’, van de gemeente Groningen en Voedselbank Stad.

Meedoen
De kweker en de Voedselbank Westerkwartier willen samen de begeleiding en coördinatie van de vrijwilligers uitvoeren. De voedseltuin wordt een plek waar vrijwilligers de mogelijkheid krijgen zinvol bezig te zijn. In samenwerking met de gemeenten Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn worden er extra plekken aangeboden voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het werk bestaat vooral uit het zaaien, oogsten en verwerken van voedsel. Deze activiteiten worden uitgebreid met educatie, foodclinics en imkerij.

Begroting
De exploitatiebegroting 2017 bedraagt 38.500 euro. De vier gemeenten in het Westerkwartier betalen naar verwachting in totaal 38.500 euro voor twee parttime medewerkers om de vrijwilligers te begeleiden.

De provincie Groningen heeft voor drie voedseltuinen in totaal 75.000 euro beschikbaar.

   
Back to top button