LEEK – Er staat de schaakclub Leek een spannend slot van de competitie in de Promotieklasse te wachten. Door een 5,5 – 2,5 nederlaag tegen concurrent HSP/Veendam worden de Leeksters hooguit negende of tiende.

Een tiende plaats betekent degradatie; de negende plek is genoeg voor handhaving, tenzij er een NOSBO-team uit de KNSB-competitie degradeert. Leek 1 staat 1 wedstrijdpunt voor op het Emmer Schaakgenootschap, dat op vrijdag 7 april naar de Balkhoeve komt. Bij winst is Leek niet meer door ESG in te halen, bij een gelijkspel wordt de laatste ronde ontzettend spannend, en bij verlies gaat Leek als de nummer laatst de slotronde in. Leek speelde tegen HSP/Veendam met vier invallers, en dat was te veel van het goede om de nummer acht te verslaan.

Martien Veldman won zijn partij, en ook Arjen Admiraal was daar dicht bij totdat hij een toren wegblunderde. Enrique Arriola en JanArie Stokhorst deden het goed door hun sterkere tegenstanders op remise te houden. Sander Westerlaan moest aan bord 1 genoegen nemen met remise, nadat zijn dame net op het verkeerde veld was gezet. Issa Albadeen, afkomstig uit Damascus, maakte zijn debuut voor Leek.

Het Leekster viertal boekte een reguliere 3 – 1 overwinning tegen SCEPU uit Usquert en maakt zich op voor de kruisfinales tegen een viertal uit één van de andere poules. Aanstaande vrijdag wordt in de Balkhoeve het Snelschaakkampioenschap 2017 voor leden gespeeld.