Oudste koets tijdens museumweek te zien bij Rijtuigmuseum Nienoord

LEEK – Tijdens de Nationale museumweek van 3 t/m 9 april is in het Nationaal Rijtuigmuseum in Leek is het voor zover bekend oudste rijtuig van Nederlandse bodem te zien.

Het werd vervaardigd in het 3e kwart van de 17e eeuw en is daarmee ons goud! Het betreft hier een showmodel, gemaakt door meester karosmaker(rijtuigbouwer) Barendt Sybrands uit Den Haag.

Sybrands maakte dit rijtuigje voor stadhouder Willem III (1650-1702),  Prins van Oranje en vanaf 1689 tevens Koning van Engeland, Schotland en Ierland.  Als model, om de Prins van Oranje te laten zien of het model hem aan zou staan.  Open pronkrijtuigen waren niet geheel gebruikelijk in deze tijd, maar deze  stadhouder en koning hield veel van de jacht, het buitenleven, en bijzondere  tuinarchitectuur. Hij gebruikte het rijtuig mogelijk minder voor staatsie ceremoniën dan wel om er mee op zijn landgoederen in Nederland of overzee van de buitenlucht te genieten.

In 1684 had de stadhouder Kasteel het Oude Loo in Apeldoorn aangekocht en laten vermaken tot zijn geliefd jachtverblijf. Als Paleis het Loo bleef dit de zomerresidentie voor alle Nederlandse stadhouders en vorsten, tot 1975, waarna het museum werd.  Mogelijk deed het rijtuig hier in de Apeldoornse pronktuinen dienst.

Nu vormt het een van de objecten van de huidige expositie Van Koninklijke Huize nog te zien tot en met augustus in het Nationaal Rijtuigmuseum in Leek waar het merendeel van het Nederlands Hippomobiel Erfgoed, zoals dat heet is gehuisvest: maar liefst 235 rijtuigen en 60 sleden. En dan is er nog een collectie van  200 miniatuur- en modelrijtuigen,  in allerlei afmetingen en kwaliteiten.

Openingstijden:
In de maand maart van vrijdag t/m zondag van 13.00 – 17.00 uur.
Van april t/m mei  van dinsdag t/m zondag van 11.00 – 17.00 uur.

Entree:
Volwassenen                          € 6,00
Kinderen van 8 tot 14 jaar      € 3,00
Kinderen tot 8 jaar                  gratis
Museumkaart is geldig

   
Back to top button