LEEK – De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit heeft de erkenning van Pluimveeslachterij Heijs uit Leek geschorst.

Omdat het slachthuis de regels voor diergezondheid en dierenwelzijn onvoldoende onder controle heeft, moet het alle activiteiten staken. Pas wanneer het slachthuis een goed onderbouwd plan van aanpak heeft gemaakt, mag het weer opstarten.

De NVWA heeft het slachthuis ruimschoots in de gelegenheid gesteld om met een gedegen plan te komen om de naleving van wet- en regelgeving te verbeteren. Omdat het bedrijf geen structurele verbetering heeft doorgevoerd en het plan van aanpak niet concreet genoeg was ziet de NVWA geen andere oplossing dan de erkenning van het slachthuis te schorsen.

Pluimveeslachterij Heijs wilde zelf niet reageren op de tijdelijke sluiting maar brancheorganisatie Nepluvi van de pluimveeverwerkende bedrijven heeft wel gereageerd tegenover RTV Noord. ‘Dit is zwaar overdreven. Er is sprake van powerplay’, zeg voorzitter Gert-Jan Oplaat. ‘De NVWA slaat door. In 2016 is het aantal boetes voor slachterijen met 62 procent gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor, terwijl de regelgeving niet is veranderd. Dit bedrijf was bereid te investeren in verbeteringen, maar heeft daar geen tijd voor gekregen.’

Bron/Foto: NVWA