Twee Koninklijke onderscheidingen uitgereikt in de gemeente Leek

LEEK – Op woensdag 26 april 2017 heeft de burgemeester van Leek, dhr. B.C. Hoekstra, twee Koninklijke onderscheidingen uitgedeeld ter gelegenheid van Koningsdag 2017.

De onderscheidingen zijn uitgereikt aan:
de heer E.A. (Evert) van Vliet (65) uit Oostwold, Lid in de Orde van Oranje-Nassau, om circa 10.00 uur in MCO Gaveborg, de Boomgaard 1, 9828 RC Oostwold

De heer Van Vliet was van 2002 – 2011 initiator en projectcoördinator multifunctioneel centrum Oostwold de Gaveborg, inclusief de coöperatieve dorpssupermarkt Gavesuper te Oostwold.

Toen de gemeente in 2003 nieuwbouwplannen presenteerde voor de openbare school zag betrokkene de kans om belangrijke functies voor het dorp samen te brengen in een multifunctioneel centrum. Hij zorgde ervoor dat studenten een enquête uitvoerden onder de inwoners van Oostwold en de omliggende dorpen. Op basis van het plan werden certificaten verkocht waarmee men zich direct met het project verbonden voelde, er werden middelen binnen gehaald van diverse fondsen, de gemeente, provincie, het Rijk en Europa en er werden samenwerkingen aangegaan met particuliere organisaties.

Omdat het aantal inwoners te klein was voor een volwaardige dorpssupermarkt, ontwikkelde de heer Van Vliet het idee van een coöperatieve dorpssupermarkt. Hij wierf 190 leden, waarmee eigenaarschap en betrokkenheid werd gecreëerd. Op een oppervlak van 3000 m² en met een bouwsom van vier miljoen euro werd het centrum in 2011 tot stand gebracht. In het gebouw werden twee basisscholen, een kinderopvang met peuterspeelzaal, een kinderdagverblijf en tussenschoolse opvang, een gymzaal, kleed- en doucheruimten voor binnen- en buitensport, het dorpshuis en de coöperatieve dorpssupermarkt bijeen gebracht. Tegen een vaste vergoeding per vierkante meter maken de organisaties gebruik van het centrum. Voor de supermarkt ontwikkelde hij een exploitatiemodel dat draaide op een ervaren parttime betaalde bedrijfsleider, vrijwilligers uit Oostwold en omgeving en cliënten van de zorginstelling De Zijlen te Leek.

Het gebouw is voor ruim 45% in eigendom van de Stichting Dorpshuis Oostwold en voor bijna 55% van de gemeente Leek. Het beheer en de exploitatie wordt in eigen beheer gedaan, waarbij ruim honderd vrijwilligers en een tiental cliënten van het zorgcentrum betrokken zijn.

Vanaf 2011 is de heer Van Vliet secretaris van het algemeen bestuur en het dagelijks bestuur. Betrokkene zet zich tevens in voor verbeteringen zoals voor de energiebesparing in het gebouw en voor de maatschappelijke woningbouw op het terrein voor het centrum. Na vijfjaar zijn de scholen gefuseerd, zijn er vele sportverenigingen actief en functioneert het dorpshuis optimaal dankzij de gezamenlijke kantine met de sportverenigingen, de activiteitencommissie, de jeugd- en ouderensoos en de fitnessruimte

Vanaf 2014 is de heer Van Vliet voorzitter van het bestuur van de coöperatieve dorpssupermarkt Gavesuper te Oostwold. Hij geeft in die hoedanigheid leiding aan de bedrijfsleider.

Het project fungeert als landelijk voorbeeld voor de Landelijke Vereniging voor Kleine Kernen; betrokkene verzorgt presentaties over de totstandkoming en de financiële constructie van het centrum en de supermarkt. In 2016 ontving hij als delegatieleider, met enkele medebestuursleden en vrijwilligers, uit handen van Koningin Maxima de eerste prijs van Appeltje van Oranje. Het bijbehorende geldbedrag zal worden ingezet voor de aanschaf van zonnepanelen. In de zomer 2016 bracht Zijne Majesteit de Koning een bezoek aan het centrum.

mevrouw H. (Henderika) Speelman (78) uit Leek, Lid in de Orde van Oranje-Nassau, om circa 11.15 uur bij Tennisclub Nienoord, Sunckemalaan 2c, 9351 NK Leek

Mevrouw Speelman is vanaf 1974 vrijwilliger bij Tennisclub Nienoord . Zij heeft jarenlang deel uitgemaakt van de Jeugdcommissie en de Technische Commissie. Tot op heden heeft zij zitting in de clubhuiscommissie en de Kookwekkercommissie. Van 2000 tot 2005 is mevrouw Speelman vrijwilliger geweest bij de bibliotheek te Leek (innemen en uitgeven van boeken en het wegwijs maken van bezoekers).

Vanaf 2000 is mevrouw Speelman vrijwilliger bij haar voormalige werkgever De Zijlen, coördinator vriendschappelijk huisbezoek bij stichting Algemene Hulpdienst en vrijwilliger bij Stichting Vredewold. Zij zorgde gedurende een aantal jaren een aantal keren in de week voor de begeleiding bij het koken en daarnaast begeleidde zij vaak groepen verstandelijk gehandicapten bij uitstapjes. Als coördinator vriendschappelijk huisbezoek bij stichting Algemene Hulpdienst “de Hulpkring” houdt zij zich bezig met het koppelen van ouderen die behoefte hebben aan contact, aan een vrijwilliger. Deze vrijwilliger bezoekt de desbetreffende oudere regelmatig, en doet bijvoorbeeld boodschappen of maakt uitstapjes. Als vrijwilliger bij Stichting Vredewold is mevrouw Speelman lid van de reisclub die jaarlijks verschillende reizen en uitstapjes organiseert voor de oudere inwoners van de gemeente Leek.

Verder heeft mevrouw Speelman gedurende de basisschoolperiode van haar drie kinderen (vanaf 1974) actief deelgenomen aan de begeleiding van diverse schoolactiviteiten. Zij was voorleesmoeder en vele jaren begeleider van schoolkampen van klas 6. Daarnaast heeft zij zich ingezet als leidster van de zondagschool en bracht zij een groot aantal jaren het kerkblad rond.

Foto’s: Erik Brand/HetStreekNieuws

 

   
Back to top button