Politie constateert 485 overtredingen in eerste maand ‘A7? Attent’

REGIO – Sinds de startdatum 3 april 2017 heeft de politie veelvuldig gecontroleerd op de A7 in Groningen en Friesland. In deze periode tot 10 mei zijn er in totaal 485 overtredingen geconstateerd.

Tijdens deze controles bleek dat het gros van de 485 overtredingen gerelateerd was aan een te hoge snelheid. Dit waren er 211. Afleiding in het verkeer staat daarna op de ‘tweede plaats’ met 147 overtredingen. Daarnaast moesten 26 bestuurders hun rijbewijs inleveren.

Afleiding in het verkeer
Even iets anders doen terwijl je achter het stuur zit, heeft gevolgen voor je remweg en voor de controle van het voertuig. Ook is het van invloed op de aandacht voor andere weggebruikers, verkeerssituaties, verkeersborden of aanwijzingen.

De rijprestatie gaat flink achteruit en het vergroot de kans op een ongeval. Zo is de reactietijd van iemand bij bijvoorbeeld smartphonegebruik minstens 0,4 seconden langzamer dan de gemiddelde 1,2 seconden reactietijd. En als je bijvoorbeeld drie seconden iets anders doet achter het stuur, bent je met 120 km/uur al 100 meter verder (zonder op het verkeer te letten). Ter vergelijking: dat is een heel voetbalveld!

Kortom, je hoofd erbij houden is van groot belang. Voor degene die onderweg toch iets belangrijks moet doen geldt: ga naar een parkeerplaats of een andere veilige plek. Wachten tot je op je bestemming bent, kan natuurlijk ook.

Lees ook de ervaringen van politiemensen over wat afleiding in het verkeer kan veroorzaken op www.rijkswegennoord.nl

   
Back to top button