60-jarig huwelijksjubileum voor echtpaar Van der Wal-Helmholt

TOLBERT – Op 25 mei a.s. is het echtpaar Van der Wal-Helmholt 60 jaar getrouwd. De heer Zweitse van der Wal is geboren op 10 maart 1934 te Tolbert. En mevrouw Hendrikje (Hennie) van der Wal-Helmholt is geboren op 10 mei 1933 te Tolbert.

Jarenlang hebben ze bij elkaar in dezelfde klas op de lagere school in Tolbert gezeten. Maar toen hadden ze nog geen oog voor elkaar. Na de lagere school gingen ze allebei hun eigen weg. Maar in de winter van 1955/1956 sloeg de vonk over op de Tolberter ijsbaan. In 1957 zijn ze getrouwd en naar Assen vertrokken omdat de heer Van der Wal daar werkte. Assen bleef niet hun vaste woonplaats. Door het werk van de heer Van der Wal, als projectleider Ruimtelijke Ordening, zijn ze uiteindelijk 11 keer verhuisd. De heer en mevrouw Van der Wal hebben gewoond in Leeuwarden, Winkel (Noord Holland), Grou en tussentijds ook weer in Leek en Tolbert.

In alle plaatsen waar ze gewoond hebben, waren beiden zeer actief betrokken bij het verenigingsleven en vrijwilligerswerk. De heer Van der Wal was onder andere medeoprichter van de Stichting Vriendenclub It Huzumer Skûtsje, Vereniging van Schippers en Bemanningsleden en bestuurslid/jurylid van de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen (SKS).

Mevrouw Van der Wal is jaren oppasmoeder geweest in Grou en Tolbert.

Tijdens hun periode in Friesland heeft de heer Van der Wal ook nog tijd gevonden om twee beelden te ontwerpen. Dit op verzoek van de gemeente Aldeboarn en Jirnsum. De Tuorkemjitter staat sinds 1993 in Aldeboarn en It Kattehûs is in 1994 onthuld in Jirnsum.

Skûtsjesilen, voetbal, toneel, zang en maatschappelijke betrokkenheid was de rode draad in hun leven. Nadat het echtpaar zich in 1994 definitief hebben gevestigd in de gemeente Leek zijn ze ook daar weer actief betrokken geraakt bij allerlei verenigingen en organisaties. Vanaf 1994 tot nu zijn ze allebei vrijwilliger bij de Schutse in Leek. Tevens is de heer Van der Wal betrokken bij het Shantykoor in Tolbert.

De heer Van der Wal is ook jarenlang betrokken geweest bij de gemeentelijke politiek in Leek. Op 23 februari 1981 werd hij lid van de gemeenteraad geworden en van januari 2001 tot aan de verkiezingen in 2002 was hij wethouder van de gemeente Leek namens Algemeen Belang.

Hun huwelijk heeft 3 dochters, 3 schoonzoons, 1 kleinzoon, 5 kleindochters en inmiddels ook 2 achterkleindochters opgeleverd.

Burgemeester Hoekstra feliciteert het echtpaar op 31 mei 2017 om 10.30 uur.

   
Back to top button