OBS De Nijenoert winnaar Leerlingenexcursie 2017

LEEK – OBS De Nijenoert is de winnaar van de opdrachtentest Leerlingenexcursie 2017 van de gemeente Leek. Burgemeester Hoekstra reikt de wisselbeker met de bijbehorende geldprijs van € 100,00 uit op de school op maandag 26 juni 2017 om 09.30 uur. De leerlingen van groep 8 mogen zelf kiezen waaraan het geld besteed wordt.

De Leerlingenexcursie bestaat uit een rondleiding bij de brandweer en een opdrachtenwedstrijd met allerlei vragen over de gemeente. Voorafgaand aan het bezoek aan het gemeentehuis verzorgt een raadslid een gastles op school en wordt op school een lesbrief gemaakt. Ook vullen de leerlingen een checklist in om te ervaren hoe brandveilig de eigen woning is.

De leerlingen van groep 8 van De Nijenoert uit Leek hebben de opdrachtenwedstijd gewonnen. Zij kwamen met 56 punten als beste uit de bus, op de voet gevolgd door de leerlingen van groep 8 van OBS De Beelen met 55 punten en groep 8 van CBS De Regenboog met 54 punten.

Ook de leerlingenraadsvergadering maakte weer onderdeel uit van het programma. De leerlingenraad bestaat uit een afvaardiging van leerlingen van alle deelnemende basisscholen. Op donderdag 11 mei 2017 vond deze vergadering plaats in de raadszaal van het gemeentehuis van Leek. In het kader van duurzaamheid konden leerlingen van de basisscholen voorstellen indienen. De raad heeft hiervoor een budget van € 2.500,00 beschikbaar gesteld. De scholen hebben in ruime mate voorstellen ingediend en hebben in de leerlingenraadsvergadering een keuze gemaakt uit deze voorstellen.

De leerlingenraad heeft gekozen voor het voorstel van de CBS Van Panhuys uit Leek. Dit voorstel houdt in dat de leerlingen van de groepen 8 van alle basisscholen uit de gemeente Leek gedurende het schooljaar 2017-2018 een kunstproject gaan uitvoeren waarbij gebruik gemaakt wordt van afval. De gemeente gaat met de leerlingen van de CBS Van Panhuys in overleg om dit voorstel nader uit te werken.

De leerlingenraadsvergadering stond onder leiding van het CDA raadslid Ria Horenga. Namens het college van burgemeester en wethouders was portefeuillehouder Hans Morssink bij de vergadering aanwezig. Na het agendapunt over de voorstellen, werden de leerlingen in de gelegenheid gesteld om vragen te stellen aan de beide politici. Van deze mogelijkheid werd gretig gebruikgemaakt.

De activiteit leerlingenexcursie valt onder de burgerschapsbevordering en geeft kinderen democratisch inzicht. Door het bezoek aan het gemeentehuis en het maken van de opdrachten, komen de leerlingen meer te weten wat een gemeente doet en voor welke zaken ze bij een gemeente terecht kunnen. Mogelijk wekt het hun interesse voor de politiek of een taak bij het brandweerkorps.

Foto: Jeroen/Nijenoert

   
Back to top button