LEEK – 9 augustus 2017 is het zover. De heer E. Dam en mevrouw W.G. Dam-van Dijk zijn 60 jaar getrouwd.

Ter gelegenheid hiervan komt de burgemeester van Leek, B.C. Hoekstra bij hun op bezoek aan de Kaapdiep.

60 jaar geleden zijn ze met elkaar in het huwelijksbootje gestapt. Ze hebben elkaar leren kennen in Groningen, de geboorteplaats van mevrouw Dam. De heer Dam heeft in Groningen werk gevonden. En via de jeugdvereniging van de Gereformeerde kerk hebben die twee elkaar leren kennen.

De heer Dam is op 25 april 1932 in Kollum geboren en daar opgegroeid in een gezin als oudste van 3 jongens. Hij heeft op de ambachtsschool in Leeuwarden gezeten en is zijn hele werkzame leven een getalenteerd meubelmaker geweest. Zijn grote hobby was tot voor kort vissen.

Geen klus was hem teveel, eigen meubels maken, behangen, schilderen, tuinieren en hij heeft een tijdlang een eigen volkstuin gehad. Als er een beroep op hem werd gedaan, dan was de klus binnen de kortste keren gedaan.

Mevrouw Dam is 9 november 1933 in Groningen geboren en als oudste van een gezin van 5 opgegroeid. Ze heeft twee zussen en twee broers.

Haar grote passie is het zorgen voor kinderen. Daar heeft ze als jong meisje haar beroep van gemaakt door in gezinnen voor de kinderen te zorgen.

Beide hebben ze als kind ook de oorlog natuurlijk meegemaakt.

In 1957 zijn ze met elkaar getrouwd en ze kregen 5 kinderen, 3 dochters en 2 zonen. Ella, Ina, John, Lilian en Edwin.

De oudste drie zijn in Groningen geboren en omdat de heer Dam een baan kreeg in Leek, verhuisde het gezin in 1964 naar Leek. Na 7 jaar inwoning op bovenwoningen (zoals gebruikelijk in die tijd) nu naar een halfvrijstaande woning aan de Lijnbaan met een grote tuin. Wat een weelde. Daar zijn de jongste twee geboren.

Mevrouw Dam is haar hele leven huisvrouw geweest. Het zorgen en het huishouden was haar lust en haar leven. De heer Dam heeft altijd hard gewerkt om de eindjes aan elkaar te knopen. Dat betekende veel overwerken, op karwei etc.

De kinderen zijn uitgevlogen en inmiddels hebben de heer en mevrouw Dam 13 kleinkinderen en 2 achterkleinkinderen en een achterkleinkind op komst.

De laatste jaren zijn er veel zorgen binnen het gezin. Het verdrietige nieuws 3 jaar geleden dat hun jongste dochter ongeneeslijk ziek blijkt te zijn. De zware tijd van operatie en chemo die erop volgde en daarbij de angst hun dochter te verliezen heeft veel impact.

In dezelfde periode het verdriet over het verlies van hun eerste ongeboren achterkleinkind.

Dan sinds vorig jaar woont de heer Dam niet meer thuis en is na een aantal andere tehuizen gelukkig uiteindelijk terecht gekomen in Vredewold, waar hij het naar zijn zin heeft. Op hetzelfde moment heeft de nare ziekte zich ook geopenbaard bij mevrouw Dam. Na een darmoperatie en preventieve chemo is de ziekte teruggekeerd en uitgezaaid en kreeg ook zij afgelopen maart het trieste bericht dat ze niet meer beter wordt.

Des te meer reden om deze dag te vieren. Met name de heer Dam heeft hier al lang naar uitgekeken en dan vooral het bezoek van de burgemeester. Voor beiden is dit een heugelijke dag. Het wordt samen met kinderen, klein- en achterkleinkinderen gevierd.

Burgemeester Hoekstra feliciteert het echtpaar op 9 augustus 2017 om 10.30 uur.