Museum Nienoord zoekt Westerkwartierse kerkschatten

LEEK – Van eind oktober tot en met medio maart organiseert Museum Nienoord samen met Jan Ernst Douma, de streekhistorische kringen en kerkgenootschappen in het Westerkwartier de tentoonstelling ‘Jan Ernst Douma ~ 500 jaar reformatie in het Westerkwartier. Centraal staan de 83 tekeningen, die Douma maakte van alle kerkgebouwen in het Westerkwartier.

Waar Douma als kunstenaar de bijzondere exterieurs vastlegde, selecteerde Museum Nienoord er samen met streekhistorische kringen en kerkgenootschappen authentieke stukken bij. Bijvoorbeeld: Het boek met religieuze overwegingen, dat Georg Wilhelm von Inn- und Knyphausen in 1693 opdraagt aan William and Mary. Hij verdient er zijn graventitel mee, die hij dan al tien jaar voert.

Bij de meest bijzonder kerken zouden we graag een verhaal vertellen. En daarbij schakelen wij u graag in! Stonden hier bekenden op de kansel of liggen er bijzondere Westerkwartierders op het kerkhof? Is er nog katholiek kerkzilver, een authentieke bundel, een bijzonder beeld? Of tekening, foto of video? Uw bijdrage, in de vorm van informatie of een bruikleen, kan deze tentoonstelling nog interessanter maken! Mocht u iets kunnen bijdragen, mail dan s.v.p. even naar [email protected].

   
Back to top button