Gemeenten Leek en Zuidhorn gaan elektrisch rijden

LEEK/ZUIDHORN –De gemeenten Leek en Zuidhorn zetten een belangrijke stap in het bereiken van hun doelstellingen op het gebied van verduurzaming van de organisaties. Beide gemeenten hebben onlangs twee elektrische auto’s aangeschaft. Op donderdag 15 maart om 14.00 uur zullen de auto’s op spectaculaire wijze in gebruik worden genomen op de gemeentewerkplaats in Noordhorn. 

Duurzaamheidsbeleid
Zowel de gemeente Leek als Zuidhorn hebben ambitieuze doelstellingen op het gebied van duurzaamheid. Een van deze doelstellingen is om het fossiele brandstofverbruik in de gemeentelijke organisatie met 15% te verminderen. Met het vervangen van de oude dienstauto’s besparen de gemeenten gezamenlijk ruim vier ton CO2 per jaar. Daarnaast rijden de auto’s op de stroom die wordt opgewekt op de daken van beide gemeentehuizen. Voor de elektrische auto’s worden laadpalen bij het gemeentehuis neergezet, ook wordt hierbij nog een extra laadpaal geplaatst, zodat ook bezoekers elektrisch kunnen laden.

Voorbeeldfunctie
Wethouder Bakker (Zuidhorn): “Met deze elektrische auto’s willen wij als gemeente het goede voorbeeld geven door te laten zien dat elektrisch rijden prima kan”. De auto’s hebben een actieradius (zonder tussentijds opladen) van ca. 200 kilometer. Daardoor kunnen zij gebruikt worden voor afspraken in het Westerkwartier en voor overleg in de wijde regio. Wethouder Morssink (Leek): “In de toekomstige gemeente Westerkwartier komen de ambtenaren naar de inwoners toe. Door de aanschaf van de elektrische auto’s kunnen zij op een duurzame manier reizen.”

   
Back to top button