Landgoed Nienoord presenteert projecten tijdens Europa Kijkdagen

LEEK – Landgoed Nienoord doet op zaterdag 10 mei 2014 mee aan de ‘Europa om de hoek Kijkdagen’. Dit vanwege het project ‘Versterking en kwaliteitsverbetering van de toeristische en recreatieve infrastructuur landgoed Nienoord’.

Dankzij de hulp van onder meer Europese subsidies heeft het landgoed met de bijzondere borg, de schelpengrot en de prachtige landelijke omgeving een flinke opknapbeurt gekregen. Er is zelfs in wijdere omgeving gekeken: de landgoederenzone Nienoord Leek, Terheijl en Mensinge Roden wordt gezamenlijk aangepakt.

 

Wat valt er te kijken?

Nu bijna alle werkzaamheden zijn afgerond, wordt de mogelijkheid geboden het landgoed op een andere manier te laten zien dan gebruikelijk. Dit wordt uitgevoerd met koetsen en de nieuwe Nienoord-elektrokar Nadat vorig jaar tijdens de Europa Kijkdagen de Borg Nienoord en de schelpengrot uitgebreid aan bod zijn geweest, staan nu op zaterdag 10 mei van 11.00 tot 12.30 en van 14.00 tot 16.00 uur andere zaken centraal.

 

Voor de liefhebbers van verhalen zijn er gratis verhalenvertellers te beluisteren op het borgplein en op het Landgoed Nienoord. Museum Nienoord is te bezichtigen met een geldig entreebewijs. De nieuwe expositie Verborgen Verhalen, op de bovenverdieping van borg Nienoord, is zeer de moeite waard.

Tegen betaling is de nieuwe tentoonstelling van Musem Nienoord in de borg te bezichtigen.

De schelpengrot is los te bezichtigen voor € 1,-.

Voor liefhebbers van authentieke koetsentochten rijden gratis rijtuigen vanaf het borgplein over de opgeknapte Nienoordsingel naar het centrum van Leek en weer terug, tussen 11.15 en 16.15 uur.

Voor liefhebbers van een rustiek landgoed is er vanaf het Toeristisch Overstap Punt (TOP) bij het Informatiecentrum een gratis rondrit met de nieuwe luxe elektrokar over het landgoed naar de kerk in Midwolde, die gratis open is i.v.m. orgelconcerten.

Onderweg vinden demonstraties schapendrijven plaats door De Scheperij.

 

Op de grote parkeerplaats van Nienoord wordt het publiek ontvangen door gastheren en gastdames, die belangstellenden graag wegwijs maken. Zij staan bij het TOP met uitgebreide informatie over alles wat uitgevoerd is en over de arrangementen die in het kader van dit project ontwikkeld zijn. In de filmzaal van het gele Infocentrum zijn twee films te zien: één over de historie van het landgoed Nienoord en één over de projecten die uitgevoerd zijn in het kader van de renovatiebeurt.
Op deze manier laat de gemeente graag zien wat er met Europees geld tot stand gebracht is en nog tot stand gaat komen dit jaar. Niet voor niets is het prachtige landgoed ook het decor geweest voor het kennismakingsbezoek van het koninklijk paar op 28 mei 2013.
 

‘Europa om de hoek’ Kijkdagen op 9, 10 en 11 mei

Tijdens de Europa om de hoek Kijkdagen op vrijdag 9, zaterdag 10 en zondag 11 mei openen tientallen Europese projecten in heel Nederland hun deuren voor publiek. Projecten laten graag zien wat ze – mede met Europese financiering – bijdragen aan innovatie, economische groei en de oplossing van maatschappelijke vraagstukken. De Europa om de hoek Kijkdagen bieden een bijzondere kans om eens te zien wat er in de buurt gedaan wordt met Europees geld en wat dit concreet oplevert.
In Nederland zijn honderden projecten die deels worden gefinancierd met Europees geld. Deze projecten dragen bij aan het versterken van de regionale en lokale economie en aan de concurrentiepositie van Nederland. Informatie over alle deelnemende projecten is te vinden op de website www.europaomdehoek.nl/kijkdagen en ontdek wat er bij u om de hoek gebeurt.

 

Project Nienoord

Het project is een uitwerking van de Intergemeentelijke Structuurvisie Leek-Roden. Het project wordt ondersteund door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Europese subsidies (Europese Unie, Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, en het Samenwerkingsverband Noord-Nederland) en provinciale en regionale (regio Groningen-Assen) subsidies.

Back to top button