Leek/Hilversum – De 30-jarige kippenboer Tom uit Leek moest de tent van Heel Holland Bakt na de 5de aflevering verlaten. Tijdens de technische opdracht, waarbij de kandidaten borstplaat en sinterklaaspoppen moesten maken, ging het mis voor de Leekster deelnemer.
Technische opdracht wordt fataal
Tom bakte door de afleveringen heen redelijk stabiel, maar de sinterklaasopdracht werd hem uiteindelijk fataal. “Borstplaat en speculaasjes had ik thuis nog nooit eerder gemaakt”, vertelt Tom. “Dat geldt trouwens ook voor de andere technische opdrachten van de andere afleveringen.” Daardoor komt Tom volgende week niet terug in de tent.
Lees ook: Tom Overgaauw (30) uit Leek doet mee aan Heel Holland Bakt
Met opgeheven hoofd naar huis
“Het is voorbij. Jammer, erg jammer. Ik vond het erg leuk. Maar ik ga met opgeheven hoofd naar huis”, zegt hij aan het eind van de aflevering. De kippenboer, die zijn liefde voor bakken van zijn oma heeft meegekregen, maakt het liefst klassieke baksels.
Ervaring voor geen goud gemist
“Het was een ervaring die ik voor geen goud had willen missen”, vertelt Tom. “Van de aanmelding en de selectierondes tot het bakken in de tent: alles voelde als een feestje. Het is bijzonder om, uit honderden aanmeldingen, samen met 9 andere sterke bakkers te worden geselecteerd. De medebakkers waren stuk voor stuk toppers; naast hun bakskills vormden we al snel een hecht en gezellig groepje.”
Leerzame weken in de tent
Tom heeft de afgelopen weken veel geleerd. “Je merkt al snel dat het ene baksel meer bij je past dan het andere. Ik ben bijvoorbeeld geen ster in botercrème boetseren of glazuur gieten. Maar omdat dit soort technieken in de opdrachten terugkwamen, moest je er toch aan geloven”, vertelt hij. “En uiteindelijk ontdekte ik dat juist de baksels die ik thuis nooit zou maken, verrassend leuk én lekker kunnen zijn. Door gewoon te doen, bleken veel dingen beter te gaan dan ik dacht.”
Advies voor andere bakkers
Hij heeft dan ook een les en advies voor anderen: “Loop je tegen een baksel aan dat je liever vermijdt? Probeer het toch! Je leert er altijd iets van en er is altijd wel iemand die het lekker vindt.”

Jan Hagel-mozaïektaart als hoogtepunt
Zijn favoriete opdracht was de Jan Hagel-mozaïektaart uit de eerste aflevering. “We stonden daar, vol spanning, aan ons eerste spektakelstuk te beginnen. En ik met mijn Jan Hagel-taart, alleen al die naam klinkt gezellig. Met dat gevoel begon ik aan de opdracht: vrolijk en gefocust. Eerst de biscuits, dan de kersenmousse, de koekjes, de crème… en daarna het opbouwen. Goeie genade, wat heb ik ermee zitten stoeien. Het was zelfs mijn allereerste laagjestaart ooit, en ik had hem thuis niet eens volledig geoefend. Best spannend dus. Maar stap voor stap werd de taart hoger, voller en mooier. Smeren, koekjes plakken, toefjes zetten, uiteindelijk stond daar een taart waar ik apetrots op was! Gelukkig waren Janny en Robert ook enthousiast. Een geweldige binnenkomer en een speciaal moment.”
Van koken naar bakken
Tom begon eerst met koken in de keuken, maar van het een kwam het ander. “Onze oma bakte ook graag of had altijd wel iets lekkers van de bakker bij de koffie. Dat warme gevoel van bij oma op de bank met iets lekkers erbij, blijft bijzonder. Het is mooi om dat door te kunnen geven: iets maken voor iemand anders geeft veel voldoening.”
Bijzondere ervaring in de tent
Bakken in de tent is volgens Tom anders dan thuis. “Bakken in de tent is gewoon bijzonder met alle invloeden: het weer, de camera’s, de chaos en dan ook nog André die af en toe gezellig langskwam. Een geweldige, sympathieke man met heerlijke humor. Natuurlijk had ik graag nog wat langer gebleven en misschien een bakkersspeldje verdiend, maar het mocht niet zo zijn. Al met al ben ik dik tevreden.”






