High tea van OBS de Tandem

LEEK/RODEN – Stichting Abecole / Kans op onderwijs is een kleine stichting die al ruim dertien jaar kansarme kinderen van Madagascar naar school helpt. Wij steunen momenteel 347 kinderen in Antananarivo door hun schoolgeld en schoolspullen te betalen en de kinderen in hun schoolloopbaan te volgen.

Deze kinderen gaan naar verschillende scholen toe. We zijn daarnaast erg trots op ‘onze’ school met 181 leerlingen in Nosy-Varika. Nosy-Varika ligt behoorlijk ver van de bewoonde wereld  en is de armoede ter plekke behoorlijk groot. Omdat wij graag hier iets wilden doen om de toekomstkansen van de kinderen en hun leefomstandigheden te verbeteren, hebben wij een school gesticht om de allerarmste kinderen van Nosy-Varika basisonderwijs te bieden en ze dagelijks eten te geven op school.

 

In Roden is een basisschool, de Tandem, met een eigen onderneming, de Groene Schakel. Meer info hier: http://www.obsdetandemroden.nl/organisatie/schakel.html  Deze onderneming wordt gerund door de leerlingen van de school, vooral groep 8.

Volgende week, 12 juni, organiseert groep 8 een high tea voor leerlingen van groep 8 en hun ouders. Nu hebben zij als groep besloten dat de helft van de opbrengst wordt gedoneerd aan stichting Abecole.

Wij zijn hier natuurlijk erg blij mee, want we vinden het geweldig dat zulke jonge kinderen zich zo maatschappelijk inzetten.

 

Meer achtergrond over Abecole

Monique van der Heijden uit Leek heeft 11 jaar op het unieke eiland Madagascar gewerkt en gewoond. Ze zag daar het lot van veel jonge kinderen: van jongs af aan werken. Kinderen uit armere gezinnen doen al in de kleuterleeftijd klusjes voor de rijkere mensen (water halen, kleding wassen, boodschappen…). Door geldgebrek zijn ze niet in staat om naar school te gaan, wat leidt tot een vicieuze cirkel van weinig inkomen.

Omdat Monique ervan overtuigd is dat je met de kinderen van vandaag de toekomst van een land zal opbouwen, besloot ze -samen met een groep Malagassy- te helpen de kinderen naar school te kunnen laten gaan. School is een enorm belangrijke basis voor de kinderen om straks zelf aan de slag te kunnen, maar vooral ook om een mening te leren vormen.

 

Zo is Association “A Bonne Ecole” (Abecole) ontstaan in 2000 op Madagascar. Het eerste jaar begon met schoolsponsoring. Het tweede jaar met de bouw van een kleuterschool in de hoofdstad Antananarivo. Inmiddels is er in de plaats Nosy Varika ook een school van Abecole.

In 2008 is de stichting Stichting Kans op Onderwijs / Abecole in Nederland opgericht.

 

In de afgelopen 13 succesvolle jaren heeft Abecole meer dan 400 kinderen in de gelegenheid gesteld om naar school te gaan.

 

Onze website is momenteel onder constructie. Er is wel meer info hier te vinden:www.facebook.com/AbecoleNL

 

 

Back to top button