Handige tips voor het onderhouden van je gazon

Partnerbijdrage – Heb jij een prachtige grasmat in je tuin? Dan weet je natuurlijk als geen ander hoe belangrijk het is dat deze goed onderhouden wordt. Toch onderschatten de meeste mensen dit en kiezen ze voor gras omdat dit qua onderhoud vaak het eenvoudigste is.

De praktijk leert ons dat dit dus niet het geval is. Natuurlijk is een gazon minder onderhoudsintensief, dan wanneer je een tuin hebt met allerlei verschillende bloemen en planten, maar wordt er ook bij het onderhouden van je grasmat het nodige van je gevraagd. Gelukkig hoeft dit geen uren te duren en ben je vaak met een half uurtje per week wel klaar. Om ervoor te zorgen dat ook jouw gazon er altijd strak en mooi bij ligt, hebben we een aantal handige tips voor je.

Zorg dat je het gras regelmatig maait
Gras groeit, dus moet het gemaaid worden. Doe je dit niet, dan zul je al snel merken dat de kwaliteit van het gras minder wordt en ook onkruid en mos veel sneller zijn weg omhoog zal vinden. Voor je het weet is je prachtige grasmat veranderd in een mat vol met onkruid, kleine bloemetjes en ook mos. Het regelmatig maaien van je gazon is dus ontzettend belangrijk voor zowel het aanzicht als een gezonde groei. Zorg ervoor dat je de juiste maaihoogte gebruikt, meestal tussen de 3 en 5 centimeter, afhankelijk van het type gras. Het verwijderen van niet meer dan een derde van de grassprieten bij elke maaibeurt bevordert een gezonde wortelgroei en voorkomt dat je gazon er kaal uitziet.

Zorg voor voldoende water
Gras heeft water nodig om te kunnen groeien. Toch is het wel belangrijk dat je weet wanneer en hoeveel water jij aan je gazon moet geven. Om te voorkomen dat het overgrote deel van het water verdampt, is het raadzaam je gazon ‘s ochtends water te geven. Belangrijk is wel dat je weet hoeveel water ongeveer nodig is. Veel mensen denken dat ze door het gazon dagelijks een kwartiertje te sproeien, voldoende water hebben gegeven. Dit is dus absoluut niet het geval. Allereerst kun je er beter voor kiezen je gazon 3 keer per week flink wat water te geven, dan dat je kiest voor iedere dag een klein beetje. Dit geldt niet alleen voor wanneer je al een mooi gazon hebt, maar ook wanneer je net graszoden laat leggen. Graszoden kopen in Drenthe zorgt wel direct voor een mooie uitstraling van je tuin, maar heeft wel flink wat water nodig.

Onkruidbestrijding
We staan er niet altijd bij stil, maar ook tussen de vele grassprieten kan onkruid ontstaan. Om ervoor te zorgen dat je grasmat er dan mooi bij ligt, is het belangrijk het onkruid te verwijderen. Omdat we ook heel goed snappen dat dit een ‘hell of a job’ kan zijn, bestaan er ook speciale bestrijdingsmiddelen, die overigens zowel het gras, als het milieu niet aantasten, maar onkruid wel tegengaan. Hoe handig is het dat wanneer je kiest voor de kwalitatief hoogwaardige graszoden van Bodenstaff graszoden, je ook direct wat onkruidbestrijding bestelt, zodat je niet bang hoeft te zijn dat onkruid ook maar de kans krijgt om te kunnen groeien.

Bemesten
Gras heeft natuurlijk voedingsstoffen nodig om te kunnen groeien. Om ervoor te zorgen dat het gras ook daadwerkelijk hetgeen krijgt wat nodig is, zijn bodemverbeteraars een absolute uitkomst. Dit zorgt er namelijk niet alleen voor dat je gras sneller groeit, maar ook dat de kwaliteit beter is, waardoor de algehele uitstraling van je gazon vele malen beter wordt. Dit geldt niet alleen voor graszoden, maar ook voor wanneer je kiest voor normaal graszaad.

   
Back to top button