Zeven plakken voor Yusuf Hermanides van JTV Leek

ROTTERDAM/LEEK – Afgelopen weekend werden in Ahoy Rotterdam de Nationale Kampioenschappen Turnen voor heren gehouden. Yusuf Hermanides had zich met veel gemak geplaatst voor de finale in de Talentendivisie (niveau 8).

De laatste plaatsingswedstrijd in Nijverdal won hij met speels gemak, maar in topsport zijn er altijd van die ongrijpbare dingetjes die je niet kunt plannen. Favoriet zijn brengt ook spanning met zich mee, je moet het maar even waarmaken, zeker als je nog maar net 10 jaar bent! Zaterdag speelde dit Yusuf ook parten; hij turnde een goede wedstrijd maar moest zich tevreden stellen met een zilveren plak.

Voor zondag had Yusuf zich geplaatst op alle toestellen, wat betekent dat hij op alle toestellen al minstens tot de beste 6 van Nederland behoorde. Zondagmorgen kondigde een opgewekte Yusuf aan: ‘ik ga zeker 3 medailles halen vandaag’, je moet maar durven.

Yusuf begon sterk op de brug, hoewel dit niet zijn favoriete toestel is. Met vooral een goed optreden op de lage brug was de eerste medaille binnen: een derde plaats. Daarna op rekstok als eerste beginnen. Waar rekstok op zaterdag niet zo goed ging, turnde hij zondag een voortreffelijke oefening, waarmee hij een tweede plaats haalde. Als derde toestel was vloer aan de beurt, waar Yusuf een prachtige oefening turnde met een mooie endo-rol, heffen tot handstand en bovendien twee salto’s achter elkaar. Door de goede uitvoering was het resultaat nu een eerste plaats. Vervolgens was het moeilijkste onderdeel aan de beurt, voltige. Hoewel Yusuf dat naar eigen zeggen ‘wel even doet’ en meestal ook inderdaad wint, kwam hij nu één tiende te kort, dus zilver. Hierna door naar ringen, meestal niet het beste toestel voor Yusuf. Zaterdag ging hier de handstand niet helemaal goed maar zondag turnde hij een perfecte oefening, met als resultaat een zilveren plak. Tenslotte nog sprong, waar Yusuf een streksalto met schroef en een handstandoverslag op de pegasus niet zien. Twee goede sprongen met brons als resultaat.

Volgens trainer Boele de Wind is het een unicum dat een jongen zó veel medailles in de wacht sleept bij een NK turnen. Over Yusuf zegt hij: ‘als je zo’n resultaat behaalt in twee wedstrijden ben je een echte topper!’

Back to top button