Social Sofa geplaatst in Midwolde

LEEK – Op vrijdag 18 juli 2014 om 11.00 uur wordt nabij de parkeerplaats bij Gasterij het Theehuis en de kerk in Midwolde een Social Sofa onthuld door burgemeester B.C. Hoekstra van de gemeente Leek. Deze bijzondere bank wordt bekostigd uit de nalatenschap van de Vereniging Tourist Information Leek.

De kleurrijke sofa is ingelegd met mozaïeksteentjes, waarbij verschillende afbeeldingen een verband leggen met de kerk van Midwolde en het Landgoed Nienoord. Het ontwerp is gemaakt door Bureau Het Wilde Oosten in Beerta en uitgevoerd door vrijwilligers van het project Social Sofa Oldambt in Winschoten. Deze groep heeft al op verschillende plaatsen in de provincie, vooral in Oost-Groningen, diverse fraaie banken geplaatst.

Achtergrondinformatie
De Vereniging Tourist Information Leek (voorheen VVV Leek e.o.) heeft enige tijd geleden haar activiteiten overgedragen aan het Infocentrum Nienoord, dat valt onder de Stichting Landgoed Nienoord. Omdat wel de activiteiten, maar niet de bezittingen werden overgedragen, is de Vereniging al per 1 januari 2013 in liquidatie gegaan.
Door een jarenlang efficiënt en sober beleid, alsmede door de verkoop van alle bezittingen, resteerde uiteindelijk een aanzienlijk batig saldo. Volgens de statuten van de Vereniging dient dit saldo een bestemming te krijgen ten bate van toerisme en recreatie in de gemeente Leek.

Inmiddels heeft het huidig bestuur na het maken van zorgvuldige afwegingen, concrete bestemmingen gevonden voor de nalatenschap, waarbij de naam van de vereniging zal voortleven:

1.         Bij de kerk van Midwolde wordt de zogenaamde Social Sofa geplaatst.
2.         In de Borg Nienoord is op de bovenverdieping een permanente expositie ingericht over de vroegere bewoners van de Borg en hun betekenis voor het landgoed en de omgeving.
3.         In de Tolberterstraat in Leek wordt centraal, extra speciaal straatmeubilair geplaatst, alsmede een lindeboom.
4.         Een eventueel nog resterend bedrag wordt gestoken in de wederopbouw van de stookhut naast de CazemierBoerderij in Tolbert.

In totaal is met deze bestemmingen circa € 40.000,- gemoeid. Naar verwachting kunnen alle doelen dit jaar worden uitgevoerd.

Back to top button