Stoepkrijtende jongeren steken ouderen een hart onder de riem; Hou vol, Stay Safe, Vrolijk Pasen

LEEK – De corona crisis heeft naast veel verdriet en onrust ook mooie kanten naar boven gebracht. De herontdekking van het stoepkrijten is hier een mooi voorbeeld van.

Veel jongeren hebben bij wooncomplexen voor ouderen lieve en opbeurende  teksten geschreven. Juist voor ouderen die nog meer in angst leven dan de jongeren is dit een warm gebaar van medeleven.

Stoepkrijt boodschap bij de Ridderhof te Leek
Ook bij het wooncomplex voor ouderen “de Ridderhof” in het centrum van Leek kunnen de bewoners van een mooi gemaakte stoepkrijt boodschap genieten.

Johan de Vries. raadslid uit Leek namens VZ Westerkwartier, kwam op bezoek bij zijn ouders in de Ridderhof deze mooie tekening tegen. Volgens Johan waarderen de oudere bewoners, waaronder zijn ouders,  het zeer dat de jongeren hun op deze manier een hart onder de riem steken.

Johan is blij om ook op deze manier te vernemen dat er wel degelijk zorgzaamheid voor elkaar bestaat. Juist in crisistijd komt het beste in mensen naar boven. Ook de enorme inzet van alle zorgmedewerkers is geweldig en ontroerend om te zien.

In bijna heel Nederland blijkt krijten in de openbare ruimte verboden te zijn
De meeste Nederlandse gemeentes hebben, diep weggestopt in de zogeheten Algemene Plaatselijke Verordening (apv), een regel die het aanbrengen van krijt in de openbare ruimte verbiedt. In alle gemeentes in Groningen en Drenthe is krijten officieel verboden. Een politieagent met een slechte bui zou kinderen zomaar een boete van 140 euro kunnen geven voor hun kunstwerk.

Volgens het VZ raadslid kan de huidige tijd een mooie aanleiding zijn om dit overbodige verbod straks in de nieuwe APV voor de gemeente Westerkwartier te laten vervallen.  “Dat er een regel over bekladding is, om graffiti te verbieden, snap ik natuurlijk, maar voor het stoepkrijten moet er een uitzondering komen. Het hoort er gewoon bij! Dat kun je in deze tijd wel zien.”

Hou Vol
Het lijkt in Nederland stapje voor stapje de goede kant op te gaan met het beheersbaar houden van de aantallen met het corona-virus besmette mensen.  Johan hoopt dat we straks na 28 april weer voorzichtig het gewone leven kunnen gaan oppakken. Wel natuurlijk met inachtneming van de 1,5 meter afstand. Het zou mooi zijn als scholen weer een vorm kunnen vinden dat ze weer klassikaal les kunnen gaan geven, dat restaurants met aangepast bezoekersaantal weer open mogen gaan en er ook weer wat gesport kan worden.

Johan hoopt wel dat we dan niet de huidige saamhorigheid weer zien verwateren. Dat zou jammer zijn. Ook daarvoor moet eigenlijk de leus gelden: HOU VOL.

   
Back to top button