Be Quick Dokkum ( BQD ) – VEV’67

De voorbeschouwing:

Na de winst van vorige week op laagvlieger ONT stond er voor de spelers zaterdag 14 november 2015 een wedstrijd van een ander kaliber op het programma. BQD mag toch wel iets hoger aangeschreven worden dan, met alle respect, ONT. Bij winst van BQD zou deze ploeg in punten op gelijke hoogte komen met VEV’67. Een echte zes punten wedstrijd dus. Om in de top van het klassement mee te blijven doen en een concurrent op grotere achterstand te zetten was ook voor VEV’67 een winst noodzakelijk. Alle ingrediënten dus voor een aantrekkelijke pot voetbal waarbij, zo was de veronderstelling vooraf, beide ploegen naar voren zouden willen voetballen en niet zouden schromen dit ook te doen. Vooraf werd het tactisch plan uiteengezet waarbij de ruimte achter de verdediging wellicht de sleutel tot succes zou kunnen zijn. Verder werd er op gehamerd dat de nul heilig was en dat er deze dag geen cadeautjes mochten worden weggegeven. Opmerkelijk want juist op de dag dat de goedheiligman in het land arriveerde, is het gebruikelijk dat er presentjes worden gegeven. In het voetbal gelden deze emoties niet en stonden de volgende spelers op het wedstrijdformulier om de punten mee naar huis te nemen en de nul te houden.

Klaas Kleiker ( GK ), Cedric Eeuwema, Robin Elderman ( C ), Wessel van der Galien, Joachim Wiegman, Rick Schuring, Vincent de Koning, Marwin van Wijk, Rense Dijk, Enrico Wardenier, Marco Soeten, Jacob Tjoelker, Ton Baan, Hendrik Rozema, Hans Pascal ( GK )

De wedstrijd:

Nadat de pupil van de week met vallen en opstaan een goaltje had gemaakt kon de wedstrijd beginnen. Al in het begin van de wedstrijd was duidelijk dat BQD wilde voetballen en dat VEV’67 een lastige middag zou krijgen en dat het vol aan de bak moest om te winnen van een goede ploeg. Het eerste kansje was voor Marwin van Wijk die van binnen de zestien op doel vuurde maar zijn schot geblokt zag worden door een speler van BQD. Aan de andere kant was BQD dreigend met ook een kansje. In de elfde minuut was BQD gevaarlijk met een schot dat maar net over het doel van Klaas Kleiker zeilde. Om de stand in evenwicht te houden probeerde Vincent de Koning het na een afgeslagen corner ook met een afstandschot, maar zijn inzet zwaaide af en kon de doelman niet verontrusten. Na ongeveer 25 minuten kreeg BQD een vrije bal op een mooie afstand van het doel. Klaas metselde zijn muur en wachtte op het schot. De bal werd echter dusdanig slecht geraakt dat het niet meer dan een rollertje werd dat Klaas eenvoudig op kon rapen. Luttele minuten later kreeg VEV’67 ook op een mooie plaats van het doel een vrije bal te nemen. De inzet over de muur van Marwin was aanzienlijk beter dan die van BQD maar ook ditmaal kon de doelman redding brengen. Met een mooie save pakte hij de bal, die niet al te hard was ingeschoten, klemvast uit de korte hoek. Hierna was het tot vlak voor de rust qua kansen rustig en speelde het spel zich vooral op het middenveld af. In de 43ste minuut was er een mega grote kans voor BQD. Na een splijtende pass werd een speler van BQD vrij gespeeld voor Klaas. De spits rook zijn kans op een goaltje maar zag tot zijn afgrijzen dat de inzet door Klaas met een katachtige reactie gekeerd werd met de voeten waardoor de brilstand gehandhaafd werd. Nog in dezelfde minuut was er een kans voor Marco Soeten. Een schot van Enrico Wardenier belandde onbedoeld voor de voeten van Marco die zijn inzet bij de tweede paal gepakt zag worden door de doelman. Zou de doelman geklopt zijn dan had de treffer geen goedkeuring gekregen van de arbiter die het vlagsignaal van zijn assistent overnam en Marco terugfloot voor buitenspel. Hierna was het tijd voor de rust en werd aangegeven dat er achter de laatste linie van ruimte was waar eventueel gebruik van kon worden gemaakt. Het begin van de tweede helft was voor VEV’67 dat gevaarlijk was met schoten van Vincent en Marwin. Vincent vond de keeper op zijn pad en Marwin zag zijn schot naast gaan. Hierna kreeg VEV’67 het lastig en moest achteruit waarbij BQD op zoek ging naar de openingstreffer. Na een ingooi was BQD dichtbij die treffer. Een verre ingooi belandde bij een speler van BQD die alleen voor Klaas opdook maar zijn inzet ging met een hoge boog ver naast. BQD was in deze fase beter en had meer balbezit zonder hele grote kansen te creëren. Naarmate de tijd vorderde kwam VEV’67 langzaam iets onder de druk uit en in de 61ste minuut zou dit leidden tot de 0-1. Na een vlot lopende aanval kwam de bal via Vincent bij Rense Dijk terecht die zijn man uitkapte en half vanuit de draai een schot op doel waagde. Waar de balvirtuoos nog wel eens graag nog een mannetje wil uitspelen koos hij nu onmiddellijk voor het schot. Het schot was uitstekend en met een curve verdween de bal via de handen van de doelman en de lat via een stuit in het dak van het doel. Gejuich in het VEV’67 kamp dat besefte dat BQD nu moest komen waardoor er meer ruimte in de omschakeling zou ontstaan. VEV’67 had in deze fase door kunnen drukken maar onder andere Marco miste een grote kans door de bal voorlangs te schuiven. Cedric Eeuwema die al geel had en tegen rood aanhikte werd uit bescherming gewisseld voor Ton Baan. Bij een goede aanval kwam VEV’67 gelukkig weg. Na een lage voorzet ging de bal via de spits en de voet van Robin Elderman tegen de deklat en bleef het 0-1. De wedstrijd was nog lang niet gewonnen en het was alle hens aan dek voor VEV’67 dat verdedigend goed in elkaar stak. Dit leidde tot wat irritatie bij BQD dat in de 76ste minuut met tien man verder moest. Na een harde tackle op Marco gaf de prima leidende arbiter de nummer elf van BQD een directe rode kaart zodat de rappe linker spits de kleedkamer kon opzoeken. Hendrik Rozema kon na zijn blessureleed met een invalbeurt zijn eerste minuten maken voor VEV’67 en deed dat naar behoren. In de 82ste minuut had Marwin het duel in het spreekwoordelijke slot moeten gooien. Na een individuele actie stond hij oog in oog met de sluitpost van BQD maar schoot hij de bal recht op de goalie af die daardoor redding kon brengen en de wedstrijd spannend hield. Om het middenveld te versterken werd Jacob Tjoelker binnen de lijnen gebracht voor Rense Dijk. Met 10 man was BQD minder gevaarlijk en was het opportunistisch gaan voetballen wat in de 87ste minuut nog bij tot de gelijkmaker zou leidden. Een lange bal werd verwerkt tot hoekschop die in eerste instantie werd afgeslagen. De afgeslagen werd op hoop van zegen terug gebracht en leek met een boogje bijna bij de tweede paal binnen te vallen. Klaas die de bal nakeek zag tot zijn opluchting dat de bal net naast ging voor een doeltrap. Met het ingaan van de blessuretijd vloeiden de krachten weg bij BQD en ging het bij VEV’67 al lang niet meer om mooi voetbal. Handhaven van de voorsprong was prioriteit nummer een. Na 4 minuten en 32 seconden “injury time” vond de arbiter van dienst het welletjes en floot deze wedstrijd de boeken in.

De nabeschouwing:

na het laatste piepje van de scheids waren de spelers door het dolle heen. Met een zwaar bevochten zege op zak kon de wedstrijd geanalyseerd worden. Voor de supporters was het een mooie pot voetbal geweest om naar te kijken. Twee voetballende ploegen hadden er een aantrekkelijk schouwspel van gemaakt dat beide kanten op had gekund. Vlak voor rust had Klaas met een cruciale redding de 1-0 voorkomen. Ook cruciaal was de rode kaart geweest die de revue nog passeerde. De scheids leek namelijk eerst geel te trekken maar bedacht zich en gaf toch de rode kaart. De opinie was ook dat de ploegen gelijkwaardig waren en dat een gelijkspel de krachtsverhoudingen misschien wel beter hadden weerspiegeld. Zeerobben had zijn wedstrijd gewonnen waardoor VEV’67 en Zeerobben nu samen de lijst aanvoeren. Volgende week staat de bekerwedstrijd tegen Genemuiden op het programma. De spelers kunnen hun borst nat maken tegen Genemuiden dat vijfde staat in de hoofdklasse. Voor een bekerstuntje kunnen we alle steun weer gebruiken en is er voor de supporters de mogelijkheid om mee te reizen met de spelers in een grote bus. Het beloofd een mooie middag te worden op 21 november. Tot die tijd zeg ik maar weer de bekende woorden,