Theatergroep Waark in Punt 1

NaamloosLEEK – Theatergroep Waark speelt op zaterdag 9 Maart om 20:00uur de theatershowHaardloper Huzengoa’ in Punt 1 in Leek.

Louwe Huizenga, of Luurt, zoals hij eerst heette, of Leo, zoals hij later heette, was een fenomenale hardloper, die in de beginjaren van de vorige eeuw furore maakte, wereldrecords verbrak en de atletiek op een ander plan zette. Hij is geboren in Wehe en heeft het grootste deel van zijn leven doorgebracht in Groningen en Noord – Drenthe. Ondanks een indrukwekkende lijst records is hij nu volslagen onbekend.

Het hoogtepunt van zijn  sportieve carrière duurde maar twee jaar; 1915 en 1916, waarin hij een viertal indrukwekkende marathons liep.  Daarna verdween hij, ongewild, langzamerhand  uit het centrum van de roem. Om die onbekendheid te doorgronden heeft de journalist Job van Schaik de biografie van Huizenga geschreven. Het blijkt een aaneenschakeling van domme pech, onwil, ‘randstedelijke arrogantie’, verkeerde beslissingen en Huizenga’s verschrikkelijk karakter te zijn.

‘Dien leven was n stuk mooier west zunder dij grote bek van die.’

Voor informatie kunt u mailen naar [email protected]
Of kijken op www.waark.nl

Back to top button