Unieke veranderingen bij jeugdschaakclub Schaak maar raak!

Westerkwartier  – De jeugdschaakclub Schaak maar raak! is inmiddels toe aan zijn zevende seizoen. Dit nieuwe seizoen zal in september 2022 van start gaan. Het zal een bijzonder seizoen worden omdat er een aantal grote veranderingen zijn, niet alleen ten opzichte van voorgaande seizoenen, maar ook in vergelijking met elke andere schaakclub in Nederland.

In het Westerkwartier staan veel scholen niet of nauwelijks open voor schaakonderwijs. Het streven van de Schaak maar raak! Academy uit Niekerk is juist dat ieder kind de kans moet krijgen om op zijn/haar eigen manier kennis te maken met schaken en samen met anderen te genieten van het schaakSPEL en/of de schaakSPORT.

Belangstelling en enthousiasme
Het afgelopen schooljaar bleek tijdens de schaakmiddagen in diverse bibliotheken, bij enkele bijzondere evenementen (o.a. Koningsmatch, Paasschaken) én bij gratis gegeven schaaklessen aan zo’n 300 leerlingen dat er bij kinderen wel degelijk belangstelling en enthousiasme is voor schaken, mits het maar op een aantrekkelijke wijze wordt aangeboden.

Gratis lid
Om hier een vervolg aan te geven kan ieder kind van 6 t/m 12 jaar dat in het Westerkwartier naar school gaat nu geheel GRATIS en zonder enige verplichting lid worden van de “SMR Panda’s”. De “SMR Panda’s” zijn onderdeel van de jeugdschaakclub Schaak maar raak! en richt zich op kinderen die het schaakspel willen leren spelen en het leuk vinden om af en toe allerlei schaakspellen te spelen met andere kinderen.

Geen verplichting
Door zich aan te melden ontvangen de kinderen uitnodigingen voor, door de jeugdschaakclub georganiseerde, schaakactiviteiten in het Westerkwartier. De kinderen kunnen zelf iedere keer besluiten of ze mee willen doen of niet, er is dus geen verplichting. Bovendien ontvangen de kinderen een schaakpaspoort waarmee ze toe kunnen werken naar een schaakdiploma, ontvangen ze vier keer per seizoen een digitaal jeugdschaaktijdschrift en kunnen ze voor een gering bedrag een eigen schaakspel aanschaffen.

In de loop van het seizoen zullen er schaakactiviteiten worden georganiseerd op enkele bibliotheken van Biblionet in het Westerkwartier en worden er scholen (en andere locaties) gezocht waar op een woensdagmiddag één of meerdere keren 1½ uur geschaakt mag worden en waar dan tevens de leerlingen van die school aan mee kunnen doen.

Op deze manier wil de Schaak maar raak! Academy, waar de jeugdschaakclub deel van uitmaakt, het schaakspel toegankelijk maken voor ieder kind, zonder enige kosten of verplichtingen.

Wedstrijden en toernooien
Naast de “SMR Panda’s” zal de jeugdschaakclub gaan bestaan uit de “SMR Lions”. Deze groep richt zich op de schaaksport, het beter leren schaken en het spelen van wedstrijden en toernooien. De “SMR Lions” zullen op dinsdagavond spelen in een geheel vernieuwde locatie in het pand van de Schaak maar raak! Academy in Niekerk. Uniek aan de “SMR Lions” is dat ze professionele schaaklessen krijgen in kleine groepen én dat kinderen niet meteen voor een heel seizoen lid hoeven te worden, maar ook voor een periode van 8 weken lid kunnen worden.

Iedereen met belangstelling of met vragen kan contact opnemen per email ([email protected]) of telefonisch (06 30796868). Meer informatie is ook te lezen op de website: www.schaakmaarraak.nl.

   
Back to top button