Brandweer houdt in samenwerking met Staatsbosbeheer en Wolf Wildfire & Safety een brand oefening op de Duurswoudeheide (Video)

Duurswouderheide – Wolf Wildfire & Safety heeft in opdracht van Staatsbosbeheer een stukje heide op de Duurswoudeheide in brand gestoken afgelopen maandag.

In opdracht van Staatsbosbeheer heeft Wolf Wildfire & Safety in samenwerking met Brandweer Fryslân posten Appelscha, Beesterzwaag, Ureterp, Oldeberkoop en Bosbrandweer Noord-Nederland uit Niebert een beheerbrand uitgevoerd op de Duurswouderheide. Hierbij is er een stukje heide, iets minder dan één hectare gecontroleerd in de brand gestoken door Wolf Wildfire & Safety in samenwerking met de brandweer. Door het stukje heide in de brand te zetten onderzoekt Staatsbosbeheer de effecten van een brand op een stuk ruimtelijke massa van plantenindividuen.

Oefeningen
Voor de brandweer was het een leerzame oefening, ploegen van de kazernes uit Appelscha, Beesterzwaag en  Oldeberkoop deden mee aan de oefening, ook deden er twee ploegen van de Bosbrandweer Noord-Nederland mee. Later dit jaar wordt het stukje heide nogmaals gebruikt door omliggende brandweerposten voor een oefening gebaseerd op het bestrijden van een bosbrand. Dan word de heide niet opnieuw afgebrand, maar alleen geblust.

Gevolgen voor het stukje heide?
Bij deze oefening is de bodem van de heide niet beschadigd geraakt, doordat de bovenste laag alleen in de brand is gezet en dat de bodem nat was gemaakt kon deze oefening plaatsvinden zonder de bodem aan te tasten. Door het tijdstip van het jaar heeft deze oefening ook geen gevolgen voor de dieren die daar leven. Na een jaar is de heide weer hersteld en zal er niks meer te zien zijn van de brandoefeningen.

Foto’s/video: Brandweer Fryslân / Bosbrandweer Noord-Nederland.

   
Back to top button