Onderbouwexamen Latijn op de Lindenborg voortreffelijk verlopen

LEEK – In december 2014 deden alle 26 leerlingen van klas 3 gymnasium op de Lindenborg mee aan ELEX (European Latin Exam), een internationale test van drie kwartier voor je kennis van Latijn, geschiedenis, mythologie en cultuur. Wie goede resultaten behaalt, kan het ECCL (het European Certificate for Classics) verdienen! Dit onderbouwexamen is een initiatief van Euroclassica, een samenwerkingsverband voor Europese universiteiten en vakverenigingen voor docenten klassieke talen. Het wordt gesteund door de Europese Unie met o.a. de bedoeling de studie van klassieke talen te stimuleren.

De toets zelf behelsde 40 multiple choice vragen en was in vier talen geformuleerd. Gelukkig voor de leerlingen stond er ook Nederlands tussen. Spannend hoor, dat je ineens wordt blootgesteld aan een intellectueel uitdagende internationale krachtmeting, omdat je docent groot vertrouwen heeft in je niveau.

Bloedserieus zaten ze hun uiterste best te doen en de antwoordopties te overwegen, knagend aan de pennen of starend richting plafond. De correctie ging vlot maar het wachten op de ECCL-certificaten duurde lang, erg lang… Rond het middernachtelijk uur van woensdag 18 maart kwam eindelijk het verlossende mailtje met de aangehechte certificaten. Donderdag heb ik meteen de zaak geprint op kleur en diplomapapier en de namen erin gekalligrafeerd, trots dat ik zoveel certificaten mocht uitreiken. Maar liefst 19 leerlingen vielen in de prijzen!

Op de foto’s staan de leerlingen met hun certificaten. GOUD: Dionne Russchen. ZILVER (van links naar rechts, eerst vooraan, daarna achteraan): Marieke Luinge, Rhodé van der Werk, Mark Pater, Jelmer Firet, Sjoerd Junior Helmhout, Rico van Til, Adrian Kuiper, Tyl Wiglema, Lars Dijkman, Bram Boon, Rachèl Bernard. BRONS: (van links naar rechts): Laura van der Wal, Adinde Huizenga, Nicole Veldkamp, Jesse Kort, David Boerema, Finn Bessems, Remmelt Jan Hulshoff.

Een nieuwe traditie is ingezet. Zoveel moois smaakt toch naar meer?

Back to top button