Stijve spieren of spierpijn? Met deze 4 tips ben je er snel vanaf

Partnerbijdrage – Stijve spieren kunnen onprettig of zelfs pijnlijk zijn. Ze belemmeren je in je dagelijkse doen. Pijnlijke, stramme of stijve spieren kunnen tal van oorzaken hebben. Gebrek aan beweging, een verkeerde zithouding of lang in dezelfde houding staan zijn bekende veroorzakers. Dit is vaak te voelen aan pijnlijke spieren in de rug, schouders en nek. Ook andere factoren als stress en voeding hebben invloed op de spieren. De belangrijkste vraag is echter: hoe kom je van stijve spieren af? Deze vier tips kunnen je hierbij helpen.

4 tips bij stijve spieren

1 Beweeg en stretch

Om je gezond en fit te voelen is beweging en stretchen erg belangrijk. Stilzitten maakt stijve spieren alleen maar erger. Je hoeft hierbij niet intensief te bewegen om gezond bezig te zijn. Wandelen, fietsen, zwemmen of yoga zijn bijvoorbeeld zeer geschikt. Ook stretchen helpt om je spieren soepel te houden en blessures te voorkomen. Het houdt je lichaam flexibel. Bovendien helpt stretchen je spieren ontspannen waardoor je lichaam goed tot rust komt. Ideaal dus als je op je werk vaak in dezelfde houding zit of wanneer je veel stress ervaart. Via Youtube kun je eenvoudig fijne stretchoefeningen vinden.

2 Zorg voor hydratatie

Spieren bestaan voor een groot deel uit water. Een extra glas water drinken kan dus geen kwaad, helemaal als je last hebt van je spieren. Bij voldoende vocht in je lichaam is het beter in staat voedingsstoffen en afvalstoffen te transporteren. Bij stijve en pijnlijke spieren zijn de afvalstoffen in je spieren verhoogd. Drink daarom voldoende water: het helpt je lichaam met het afvoeren van afvalstoffen waardoor spierpijn wordt verminderd.

3 Een goede nachtrust

Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk. Tijdens je slaap herstelt je lichaam. Bij te weinig of slechte kwaliteit slaap kan je lichaam minder goed functioneren. Hierdoor heb je meer last van spierpijn of stijve spieren. Streef daarom naar 8 uur slaap per nacht. Om een goede slaapkwaliteit te bevorderen is het goed om ‘s avonds laat niet meer naar beeldschermen te kijken. Beeldschermen stralen blauw licht uit die de aanmaak van melatonine (ons slaaphormoon) belemmert, waardoor je moeilijker in slaap valt.

4 Probeer magnesium supplementen

Ben je al bekend met magnesium? Dit belangrijke mineraal is nodig bij vele lichamelijke processen. Het is onder andere goed voor onze botten en spieren. Het zorgt voor een normale spierwerking. Ook helpt magnesium vermoeidheid te verminderen. Daarom gebruiken veel sporters na het sporten een magnesiumsupplement, waardoor ze minder last van stijve spieren hebben. Toch is het mineraal niet alleen goed voor sporters. Ook mensen die (veel) stress ervaren hebben er extra baat bij. Dit komt doordat het lichaam meer magnesium verbruikt bij stresssituaties.

Magnesium komt voor in bepaalde voedingsmiddelen. Met name in noten, volkoren graan en pure chocola. Daarnaast kan een magnesiumsupplement extra ondersteuning bieden. Slik je liever geen supplementen? Het is ook mogelijk om een (voeten)bad met magnesiumvlokken te nemen of om magnesiumolie op de huid te sprayen. Het mineraal wordt namelijk ook goed via de huid opgenomen. Door magnesiumolie op een stramme spier te sprayen komt het direct op de juiste plaats terecht. Dat is nog eens handig bij stijve spieren!

   
Back to top button