VEV’67 – Oranje Nassau (ON)

De voorbeschouwing:

Op zaterdag 18 april 2015 stond er voor de mannen van VEV’67 de wedstrijd tegen Oranje Nassau op het programma. Het vertrouwen binnen de ploeg was na de twee zeges op rij vanzelfsprekend flink gegroeid. De uitwedstrijd was dan wel kansloos verloren, dit duel stond geheel op zichzelf en met het getankte vertrouwen zou het ook deze dag weer goed moeten kunnen komen was toch wel de gedachtegang. Dat april doet wat ie wil was deze dag goed te merken want het zonnetje scheen volop waardoor het aangenaam vertoeven was in de buitenlucht. Het veld leek er prima bij te liggen maar was toch wel behoorlijk hobbelig wat verzorgd voetbal wellicht moeilijker zou maken. Bij dit prachtig weertje werden de spieren soepel gemaakt en konden de volgende spelers de borst nat maken tegen de opponent uit de stad van D’olle grieze. Voor de niet Groningers onder ons, D’olle grieze is de bijnaam van de Martinitoren.

Bert Jan Vos ( GK ), Jan Herman Teeninga ( C ), Wessel van der Galien, Ton Baan, Aldert Luistra, Jacob Tjoelker, Robin Elderman, Jeffrey Visser, Vincent de Koning, Alexander Goos, Gerhard van den Berg, Thijs Tjoelker, Arnold de Roo, Marco Soeten, Ivo de Groot ( GK )

De wedstrijd:

Na de toss kon de wedstrijd beginnen die onder leiding stond van een arbitraal trio. Vanaf het begin van de wedstrijd was duidelijk dat het hobbelige veld het lastig maakte voor de spelers om de ballen goed aan te kunnen nemen doordat de bal soms rare capriolen maakte. ON voetbalde net iets makkelijker en was dreigend maar was de eerste kans er voor VEV’67. Vincent de Koning kreeg de bal bij Jeffrey Visser die vrij voor de keeper zou komen maar de keeper had zijn doel op tijd verlaten waardoor hij het leder in twee instanties kon pakken. Niet veel later waren het dezelfde twee spelers en was de volgorde ook hetzelfde. De volley van Jeffrey Visser ging echter net naast de goal van ON. Na de openingsfase nam ON de voorsprong. Bij een aanval kon de bal door VEV’67 niet goed worden verwerkt en bleef ON in balbezit. De bal kwam bij Ezra Schrijver die met een droge schuiver Bert Jan Vos het nakijken gaf.

Na de 0-1 was er nog een kans voor ON maar de kopbal kon worden opgepakt door Bert Jan. Na twintig minuten besloot Bert Jan om de bal ver uit te trappen waarbij de bal over de verdediging heenging. Gerhard van de Berg had de bal met het hoofd over de goalie kunnen wippen maar liet de bal stuiten waardoor de doelman een kans had en de bal oppakte. Na een klein half uur had VEV’67 op 1-1 moeten komen. Met een lange bal bereikte Jan Herman aanvaller Gerhard die de bal goed aannam en Vincent wist te bereiken. Collega aanvaller Vincent was zijn tegenstander te snel af en kon alleen op de goalie afgaan voor de 1-1. De inzet van Vincent ging echter naast waardoor de 0-1 gehandhaafd bleef. ON bleef makkelijker voetballen dan VEV’67 waarbij de thuisploeg soms weinig rust had in het spel. Ondanks dat ON dan makkelijker voetbalde kreeg VEV’67 ook de nodige kansjes/mogelijkheden. Voor de thee was er nog een mooie actie van een aanvaller van ON die met een echte “fallruckzieher” het doel probeerde te vinden maar de bal net naast zag gaan. Na dit moment vonden de drie man in het zwart voldoende en werd er gefloten voor de rust. In de rust werden de afspraken nog weer eens aangehaald en werd de spelers moed in gesproken. Bij een 0-1 achterstand is er immers nog van alles mogelijk.

De tweede helft was amper begonnen of er was opschudding op het veld. Na balverlies van ON ontsnapte Jeffrey de defensie en kon alleen nog door middel van een overtreding tot stoppen worden gebracht. Het gevolg was een rode kaart en een vrije bal op een prachtige plek voor een rechtspoot. De vrije bal was een kolfje naar de hand van routinier Jan Herman die de bal voor zich opeiste. Na het fluitsignaal zoefde de bal over de muur en met een prachtige curve belandde de bal, buiten bereik van de zwevende keeper, in de uiterste hoek voor de 1-1. Na de gelijkmaker en met een man meer op het veld waren de beste papieren voor VEV’67 zo leek het. Na de 1-1 gebeurde er lange tijd weinig voor beide doelen. De thuisploeg was niet in staat een bres te slaan in het spel van ON dat met 10 man allemaal een stapje harder gingen lopen. Halverwege de tweede helft was er dan weer een noemenswaardig moment waarbij Bert Jan gestrekt moest om een schot van ON uit de rechter benedenhoek te tikken. Drie minuten later werd Jeffrey Visser diep gestuurd door Alexander Goos en leek op weg naar het doel. Leek op weg want de rappe aanvaller werd teruggefloten wegens buitenspel. Rond deze beslissing rezen de nodige vraagtekens want Jeffrey leek zich op een lijn te bevinden met de laatste verdediger. Wel of geen buitenspel, de wedstrijd ging door en na een half uur leed Ton Baan balverlies waarna het schot op doel geblokt werd zodat dit foutje van Ton die maar zelden op een foutje te betrapen is geen grote gevolgen had voor VEV’67.

Arnold de Roo werd nog binnen de lijnen gebracht voor de moegestreden Aldert Luinstra. Doordat ON hard bleef werken met een man minder lukte het VEV’67 niet om op de helft van de tegenstander te spelen zodat er bijna geen kansen te noteren waren. Ook ON creëerde weinig zodat de wedstrijd in een gelijkspel leek te gaan eindigen. Vlak voor het einde van de wedstrijd sloeg het noodlot voor de thuisploeg toe. Een verre uittrap van de keeper belandde bij de rechterspits die in het centrum Ezra wist te bereiken. Met een simpele kapbeweging speelde hij zichzelf vrij en schoot van dichtbij onberispelijk binnen voor de 1-2 voorsprong van ON. Ongeloof binnen het VEV’67 kamp. Thijs Tjoelker en Marco Soeten werden meteen binnen de lijnen gebracht. Bijna pakte de wissel goed uit want Thijs wist met een lange bal Jeffrey te bereiken die op het hobbelige veld de bal niet kon controleren zodat de anders ontstane kans niet aan de aanvaller besteed was. De geelhemden probeerden het tij nog te keren maar de tijd was te kort waardoor ON uiteindelijk toch met de winst aan de haal ging.

De nabeschouwing:

Na het laatste fluitsignaal was de teleurstelling groot over het weggeven van het gelijke spel in de laatste fase van de wedstrijd. De domper was groot voor de spelers en staf van het vlaggenschip. ON voetbalde de eerste helft wel iets makkelijker en deed er met 10 man een schepje bovenop. Iets wat je vaker ziet in het voetbal wanneer een team met tien man komt te staan. De overige uitslagen werden bekeken en er werd vooruit gekeken naar volgende week. Dan staat de wedstrijd tegen Balk op het programma. De wedstrijd tegen de nummer twee van de competitie hoeft niet gewonnen te worden maar drie punten zouden meer dan welkom zijn. Voor de nodige support roep ik alle aanhangers van VEV’67 op om de reis naar Balk te aanvaarden. Met de nodige steun kunnen we wellicht voor een steuntje zorgen en Balk aan de zegekar binden. Aanvang volgende week is om 14.30 uur. Voor nu zeg ik maar weer de woorden,