VEV’67 – Zuidhorn

De voorbeschouwing:

Zaterdag 12 september 2015 stond de eerste thuiswedstrijd van het seizoen 2015-2016 op het programma. Tegenstander in deze eerste homegame was Zuidhorn die zijn wedstrijd vorige week ook had gewonnen en dus net als VEV’67 drie punten had weten te vergaren. Met een beetje fantasie kan je dit duel betitelen als een streekderby, wat over het algemeen betekent dat de gemoederen nogal eens hoog op kunnen lopen omdat de spelers niet willen verliezen van spelers, die ze ’s avonds in het uitgaansleven weer tegen kunnen komen. De eerste wedstrijd tegen Zuidhorn waarvan de uitslag in de boeken terug is te vinden dateert van het seizoen 1985-1986. Uitslag destijds, 30 jaar geleden was 2-1 in het voordeel van VEV’67. Het merendeel van de huidige selectie had toen het levenslicht nog niet gezien. Nadat het tweede elftal en de A1 hun wedstrijdje winnend had weten af te sluiten was het de beurt aan het vlaggenschip dat om drie uur het eerste fluitsignaal van de leidsman verwachtte. De volgende spelers stonden aan de aftrap of zaten op de bank als wisselspeler.

Klaas Kleiker ( GK ), Wessel van der Galien, Ton Baan, Robin Elderman, Joachim Wiegman, Cedric Eeuwema, Jeffrey Visser, Koert Thalen, Gerhard van den Berg (C), Enrico Wardenier, Rense Dijk, Thijs Tjoelker, Marco Soeten, Vincent de Koning, Hans Pascal ( GK ).

De wedstrijd:

Nadat de pasjes gecontroleerd waren en er wat gedold was tussen de aanvoerders kon de wedstrijd beginnen. De spelopvatting van Zuidhorn was al snel duidelijk. Het probeerde het spel te vertragen en van achteruit de lange spits te bereiken die over het algemeen bij Ton Baan in de broekzak zat. VEV’67 zette vroeg druk op Zuidhorn die het daar moeilijk mee had en moest toezien dat de thuisploeg de bovenliggende partij was. Dit leidde in de 10de minuut tot de eerste grote kans die voor Enrico Wardenier was. Het schot van Enrico was hard en goed maar eindigde op de vuisten van de doelman van Zuidhorn die op een goede wedstrijd terug kan kijken. Hierna waren er mogelijkheden voor de thuisclub die een schot van Rense Dijk naast zag vliegen en een kopbal van Ton over zag gaan na een corner van Enrico.

Halverwege de eerste helft was er eindelijk het eerste gevaar van de gasten die een vrije bal mochten nemen waarbij de bal via de muur in de handen van Klaas Kleiker belandde. Klaas trapte de bal daarna snel uit omdat hij voorin Rense en Enrico zag staan die in de counter voor gevaar zouden kunnen zorgen. De bal kwam in het bezit van Rense die via Jeffrey Visser Enrico wist te bereiken. De hierdoor opgelegde kans was aan Enrico wel besteed en koel en beheerst schoot Enrico de 1-0 binnen. Voorin werd het feestje gevierd maar ook Klaas werd gefêteerd met zijn snelle spelhervatting die de 1-0 inleidde. Een terechte voorsprong die tegen het eind van de eerste helft nog groter had kunnen zijn. Opnieuw was het Enrico die een kans kreeg maar zijn inzet met zijn chocoladebeen gekeerd zag worden door de goalie van Zuidhorn die in de blessuretijd ook een dwarrelend schot van Jeffrey klem wist te pakken. Hierna was het rust en werd er de eerste helft besproken en kon trainer Luitzen Nijboer tevreden terugkijken op een goed spelend VEV’67. Het begin van de tweede helft was tumultueus te noemen.

Na vijf minuten in de tweede helft legde Zuidhorn een goede aanval op de mat en werd in het beruchtste gebied van het veld de speler met de bal ten val gebracht die gretig naar het gras ging. Heel Zuidhorn schreeuwde moord en brand om een strafschop maar de arbiter wuifde alle aantijgingen weg en liet het spel doorgaan. De eerlijkheid gebied mij te zeggen dat menig scheidsrechter de bal wel op de stip zou hebben gelegd en de protesten van Zuidhorn te begrijpen waren. In het opstootje daarna kreeg Klaas nog een gele prent voorgeschoteld. Na dit hachelijke moment nam VEV’67 het heft weer in handen en had het de genadeklap uit moeten delen. Na een vlot lopende aanval kwam Koert Thalen via een combinatie met Gerhard van den Berg in kansrijke positie maar zag hij zijn schot in de korte hoek gekeerd worden met de voet door de doelman. Niet veel later was het Jeffrey die het met een schot probeerde maar opnieuw was daar die dekselse doelman die de bal uit zijn doel wist te ranselen.

Na 65 minuten werd Cedric Eeuwema vervangen door Thijs Tjoelker en 7 minuten later mocht Jeffrey het veld verlaten. Zijn vervanger was Vincent de Koning. Met het verstrijken van de tijd vocht Zuidhorn voor een beter resultaat dat daardoor achterin meer ruimte weggaf. Uit de counter was VEV’67 dreigend en leverde het een aantal corners op die prima genomen werden door Enrico. Uit de corners waren opnieuw Ton en Wessel van der Galien dicht bij een doelpunt maar beide kopsterke spelers kopten over. Vlak voor tijd onderschepte Robin Elderman de bal die door kon lopen naar het vijandige doel en VEV’67 een voorin over een mannetje meer beschikte. De overtal situatie werd echter niet goed uitgespeeld waardoor de 1-0 op het scorebord bleef staan. Gezien de vele gele kaarten en blessures was er reden voor de referee om veel tijd bij te trekken. De thuisploeg speelde het duel gecontroleerd uit en deed geen rare dingen om nog een doelpuntje te maken. De 1-0 was nu heilig, waar het vrouwen en kinderen eerst was, om de zege over de streep te trekken. Na de nodige extra time was daar het verlossende fluitje ten teken dat de wedstrijd ten einde was en de drie punten in de tas konden worden gestopt.

DE nabeschouwing:

Na het laatste fluitsignaal waren de spelers natuurlijk dolblij met de drie punten. Dat de overwinning terecht was waren de heren analytici het ook wel over eens. Het enige nadeel was dat de score van 1-0 de krachtsverhoudingen niet weerspiegelden. VEV’67 was de gehele wedstrijd de bovenliggende partij geweest maar had vergeten de score verder uit te bouwen. Dit was deels te danken aan de keeper van Zuidhorn die een prima wedstrijd keepte en heel veel ballen had tegengehouden. Gelukkig maar dat hij toch een keer had moeten vissen. Volgende week staat de uitwedstrijd tegen De Walde op het programma dat na twee wedstrijden 3 punten heeft bemachtigd. De walde komt uit Oudega en is voor de verslaggever een volstrekt onbekende tegenstander. Aftrap volgende week is half drie en ook nu roep ik alle supporters weer op om de mannen aan te moedigen zodat er wellicht weer drie punten kunnen worden bijgeschreven. Voor nu zeg ik maar weer de nu al legendarische woorden,