Keuring Nederlandse Landgeiten voor derde maal op Nienoord

LEEK – Op Landgoed Nienoord zal op zondag 14 september een keuring van Nederlandse Landgeiten plaatsvinden. De Landelijke Fokkersclub van Nederlandse Landgeiten (LFNL) houdt deze keuring in stand en reist die dag voor het derde opeenvolgende jaar af naar Leek om een keur aan geiten te beoordelen.

De Landelijke Fokkersclub Nederlandse Landgeiten is opgericht in 1982. Het hoofddoel van de club is het bewaren van het oude nog vitale ras van de Nederlandse Landgeit. De Nederlandse Landgeit bepaalde eeuwenlang het gezicht van de geitenstapel in Nederland. Het ras is hier bovendien goed aangepast aan het klimaat. Op de kinderboerderij  van Familiepark Nienoord zijn vooral zeldzame huisdierrassen te vinden, daarom is de komst van deze keuring naar het park ook een mooie aanvulling.

Uitsterven
Door kruising met meer productieve buitenlandse rassen heeft de Nederlandse Landgeit op het punt van uitsterven gestaan. In de vijftiger jaren van de vorige eeuw waren er nog maar enkele exemplaren overgebleven. Vanaf die tijd heeft een groeiende groep enthousiaste fokkers het ras voor uitsterven behoed. Er zijn nu ongeveer 2000 geiten en 200 bokken ingeschreven in het stamboek van de Landelijke Fokkersclub Nederlandse Landgeiten.

Leuk uitje
Op het terrein van Familiepark Nienoord, bij de kinderboerderij, zal de Landgeitenkeuring op 14 september plaatsvinden van 10.00  tot ongeveer 15.00 uur. De LFNL laat weten dat toeschouwers ook van harte welkom zijn. ,,Door de Q-koorts waren de geitenkeuringen voorheen wat meer afgeschermd voor toeschouwers. Men kon wel komen kijken, maar de beesten aaien was geen mogelijkheid. Omdat de geiten nu allemaal goed ingeënt zijn, bestaat dat probleem nu niet meer en is het juist voor kinderen een erg leuk uitje”, zo laat de LFNL weten.

   
Back to top button