Straatverlichting in Leek krijgt upgrade

LEEK – De gemeenteraad van Leek heeft besloten om verouderde lichtmasten structureel te vervangen. Door de technische ontwikkelingen in de afgelopen jaren leidt vervanging van afgeschreven verlichtingssystemen tot aanzienlijk minder energieverbruik.

Pilotproject

In 2015 laat de gemeente langs een achttal wegen 322 lichtmasten vervangen. Het gaat om delen van de Auwemalaan (excl. parallelweg) (81 st), B. van Rasquertstraat (26 st), Burg. van Waninglaan (27 st), Grietenij (35 st), Lindensteinlaan (excl. fietspad) (43 st), Nijenoertweg (30 st), Oldenoert (57 st) en Richterenlaan (23 st). Daarbij wordt gekozen voor een dimbaar LED-verlichtingssysteem. Berekend is, dat het energieverbruik (in kWh) van deze verlichting met ruim 50 % vermindert. De keuze van mast en type armatuur is afhankelijk van het gebruik van de weg en de benodigde masthoogte. Dit werk is een pilotproject. De nieuwe voorzieningen dienen als voorbeeld voor een vervolgvervangingstraject.

Planning

Nu de raad akkoord is met deze investering is de volgende stap het opstellen van verlichtingsontwerpen en uitvoeringsplannen, zodat dit kan worden aanbesteed en in 2015 uitgevoerd. Voordat de uitvoering start komt er een inloopavond om de concrete ontwerpen en plannen toe te lichten.

Vervolgtraject

Na de pilot in 2015 worden in de jaren 2016 tot en met 2018 jaarlijks ongeveer 200 masten vervangen. Er zijn momenteel legio mogelijkheden om het energieverbruik van de openbare verlichting terug te dringen. Voorbeelden hiervan zijn de toepassing van reflecterende verharding, sensoren die de verlichting automatisch aanschakelen als er verkeer is, systemen en schakelingen die de verlichting na een bepaald tijdstip uitschakelen, bijvoorbeeld na 11 uur ’s nachts. Op termijn wordt ook gekeken of er bij de jongere straatverlichting die nog een aantal jaren moet blijven functioneren verbeteringen haalbaar zijn.

Met deze energiebesparingstrajecten laat de gemeente zien dat zij duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan.

   
Back to top button