Leek krijgt een asielzoekerscentrum voor honderden personen

LEEK – De gemeente Leek krijgt een asielzoekerscentrum (azc) waarin enkele honderden asielzoekers gedurende enkele jaren worden ondergebracht. Daarover hebben B en W van die gemeente woensdag een akkoord bereikt met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

Burgemeester Berend Hoekstra zegt dat Leek het COA meerdere locaties heeft aangereikt waar een azc mogelijk tot stand kan komen. Hij schat in dat het COA een maand nodig heeft om de potentiële plekken te onderzoeken. Dat betreft leegstaande gebouwen, maar er zijn ook locaties waar units kunnen worden geplaatst om de asielzoekers daarin onder te brengen. Hoekstra wil niet kwijt welke locaties in hoofddorp Leek of één van de buitendorpen in de race zijn.

Het azc komt niet op de plek op bedrijventerrein Diepswal waar eerder het zogenoemde Polenhotel was gepland voor werknemers van Beusmeat. Dit vleesverwerkend bedrijf moest onlangs om bedrijfseconomische redenen zijn poorten sluiten. Daarmee kwamen ook de bouwplannen van een werknemershotel op losse schroeven te staan. ,,Deze locatie is te klein voor een azc”, reageert burgemeester Hoekstra.

Eind vorig jaar deed Leek al het aanbod vluchtelingen te huisvesten in het (inmiddels gesloopte, zie foto) voormalige Hotel Leek. Omdat de inzet is grote aantallen asielzoekers op te vangen op één locatie ging het COA hierop niet in.

 Ook nabuurgemeenten als Zuidhorn en Winsum zijn in gesprek met het COA over eventueel te stichten nieuwe vormen van opvang van asielzoekers.
De bekendmaking van het feit dat er mogelijk ook in de gemeente Leek aan opvang voor asielzoekers gedacht werd zorgde vorige week voor erg veel wisselende reacties. Zie dit bericht.

Bron: DvhN
Foto: Het voormalig Hotel Leek wat inmiddels gesloopt is, de COA ging hier niet op in omdat het te klein zou zijn.

   
Back to top button