Toneelgroep de Lindenborg voert Macbeth op. En hoe!

LEEK – Dit jaar werd voor alweer de derde keer een toneelstuk opgevoerd op de Lindenborg: Macbeth van William Shakespeare. Een knoeperd van een klus onder de sprankelende sturing van docent klassieke talen Ieke Mooij, die een kleine twintig Lindenborgers teksten en mimiek liet instuderen en levensecht liet acteren. Voor het schitterende decor was Jeffrey Linker met een groep leerlingen verantwoordelijk, terwijl weer andere pupillen werden ingehuurd voor decorwissels, meubilairverplaatsingen en grime.

Het verhaal
De Schotse generaal Macbeth krijgt van heksen de voorspelling dat hij ooit koning van Schotland zal zijn. Dit lonkend perspectief zorgt ervoor dat hij samen met zijn ambitieuze vrouw deze voorspelling een handje helpt door de zittende koning te doden en vervolgens als tiran te heersen. Wie op valse gronden aan de macht komt, is gedwongen de rest van zijn leven op bloedige wijze de schijn op te houden en de demonen te trotseren om nog enige zielenrust te verwerven. Koning Macbeth en zijn vrouw worden uiteindelijk krankzinnig en het loopt slecht met hen af.

De uitvoering
Het zag er – even een eerste indruk van de dinsdagmiddag – fantastisch uit! Donders mooie decordoeken die tijdens het spel vaardig gewisseld werden, en meubilair dat bliksemsnel gechangeerd werd. Fraaie attributen en kleding. Een zaal vol afwachtende medeleerlingen die zich tijdens de uitvoering voorbeeldig gedroegen en goed zaten op te letten. Bij voorbaat ingrediënten voor succes!

En los ging het! De gemene grijns van de heksen, het overtuigende en gepassioneerde spel van de acteurs en actrices, de majesteitelijke koningin, de dubbelgevulde rol van Macbeth en van zijn echtgenote en het enorme plezier dat allen eraan beleefden blijven me bij. Het Nachleben – zo heet dat, als de zaak ook deels in het heden getrokken wordt – werd gegrondvest in moderne zang en dans en het op de korrel nemen van een enkele docent en politicus. Anderhalf uur genieten, dat was het voor mij als toeschouwer.

Conclusie
Wat heeft er een tijd, toewijding, slijpen en studeren in gezeten! En wat was het opnieuw prachtig te zien welke onvermoede talenten schuilen in onze leerlingen (uit klas 1 t/m 6!) die we normaal gesproken min of meer braaf in de schoolbankjes zien zitten. Simpel gezegd: het leek een professionele productie die niet alleen de toeschouwers blij maakte maar ook zeker de deelnemende leerlingen bij zal blijven voor de rest van hun leven. Al met al een Spektakel met hoofdletter S, dat met trots in de annalen van de Lindenborg kan worden opgetekend.

Foto’s: Jan Oosterhof

 

   
Back to top button