Sporten op rubbergranulaat is veilig, kunstgrasvelden in Leek blijven in gebruik

LEEK – Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat sporten op kunstgrasvelden die zijn ingestrooid met rubbergranulaat verantwoord is. In rubbergranulaat zitten heel veel verschillende stoffen, maar deze komen slechts in zeer lage hoeveelheden uit de korrels vrij .

Dat komt doordat de stoffen min of meer in het granulaat zijn ‘opgesloten’. Hierdoor is het schadelijke effect op de gezondheid verwaarloosbaar. Ook al zou een andere norm gehanteerd worden – die voor consumentenproducten – dan nog zou het advies hetzelfde zijn. Het onderzoek richtte zich immers op de gezondheidsrelatie en niet op Europese normen. Benzeen, wat mogelijk leukemie of lymfeklierkanker veroorzaakt, heeft het RIVM niet in de korrels aangetroffen.

Onder andere Vereniging Sport en Gemeenten (mede namens VNG), GGD GHOR, het ministerie van VWS en de KNVB nemen het advies van RIVM over. De gemeente Leek sluit zich aan bij deze conclusies, dat betekent dat de voetbalkunstgrasvelden bij VEV’67 in Leek en Pelikaan S in Oostwold gewoon in gebruik blijven.

Meer informatie

  • Heeft u vragen over de resultaten van het onderzoek naar rubbergranulaat op kunstgrasvelden? Het RIVM heeft een publieksinformatielijn geopend: 0800-0480.
  • Ook kunt u informatie vinden op de website van het RIVM.
  •  Voor vragen en antwoorden gezondheid en rubbergranulaat kunt u kijken op de website van de GGD.
  •  Heeft u nog vragen over gezondheid en rubbergranulaat kunt u ook contact opnemen met de GGD Groningen
  •  De Vereniging Sport en Gemeenten heeft een dossier Kunstgras en Gezondheid op de website staan
  •  Op de website van de KNVB is ook informatie over dit onderwerp te vinden

   
Back to top button