LEEK – In het zonnige Hemelvaartsweekend van 25 t/m 28 mei vonden de Internationale Stoom- en Modelbouwdagen plaats in Familiepark Nienoord. Deelnemers uit diverse landen kwamen naar de Stoomdagen om hun modellen aan het publiek en aan elkaar te tonen. Bezoekers konden de prachtige stoommodellen bewonderen en natuurlijk een ritje maken met de treintjes op de 800 meter lange Genzelbahn en de 400 meter lange Nienoordspoor. Ook kon er gespeeld worden in het Familiepark en zorgden de ijsjes voor verkoeling.

Enkele keren per dag werd er een parade gehouden met de tractoren, locomobielen, stoomwalsjes en natuurlijk ook met de levensgrote stoomwalsen. Deze stoommachines maakten dagelijks een optocht over het Landgoed en een stukje door Leek.

Midden in de expositietent stond een grote spoor-I baan opgesteld, waarop ook met kolenstokers gereden werd. Gedurende de dag werden er diverse demonstraties gegeven, waaronder CAD-tekenen, CAD-frezen en er kon kennis gemaakt worden met 3D-printen.

De Internationale Stoom- en Modelbouwdagen zijn een begrip onder de stoom- en modelbouwers. Doordat er in Familiepark Nienoord met miniatuur stoomtreinen wordt gereden, biedt dit deelnemers een uitgelezen kans om met eigen modellen over de rails te rijden. De locatie en de faciliteiten maken dit evenement uniek, zowel voor deelnemers als voor de bezoekers. In de herfst, op 21 en 22 oktober tijdens ‘Kleintje Stoom’, komen een aantal deelnemers weer samen om nog een keer ‘af te stomen’ voor de winterperiode.

Meer informatie: http://www.landgoednienoord.nl/stoomdagen/

Foto’s: Rudy Brinkman