Demonstratie op Postdijk boven de A7 alleen zonder verkeer af te leiden; vlaggen, spandoeken en zwaailampen verboden

Marum – Burgemeester Ard van der Tuuk heeft de demonstranten op de Postdijk bij Marum (viaduct boven de A7) opgedragen hun demonstratie zonder uiterlijk vertoon verder  voort te zetten. Vlaggen, spandoeken en bijvoorbeeld zwaailichten zijn per direct niet meer toegestaan op de Postdijk.

Burgemeester Van der Tuuk wil voorkomen dat er ongelukken gebeuren: “We gedogen de demonstranten op de Postdijk al langere tijd. Hun protest en met name de middelen die ze daarvoor inzetten, zorgen echter voor afleiding van automobilisten en daarmee voor gevaarlijke situaties op de weg. Daarom heb ik de demonstranten vandaag door middel van een WOM-brief opgedragen hun protest zonder uiterlijk vertoon verder voort te zetten óf op een andere plek te demonstreren waar ze wel gebruik mogen maken van bijvoorbeeld vlaggen, spandoeken en zwaailichten. Hun protest op de Postdijk verbied ik niet, maar wel het gebruik van voorwerpen die het verkeer afleiden.”

WOM-brief
Een WOM-brief (een brief in het kader van de Wet Openbare Manifestaties) is één van de instrumenten die een burgemeester in kan zetten om demonstraties aan bepaalde voorwaarden te laten voldoen. Formeel moet een demonstratie minimaal 48 uur van tevoren door middel van een schriftelijke kennisgeving meegedeeld worden aan de burgemeester. Dan heeft de gemeente de tijd om samen met de organisatie maatregelen te treffen om de demonstratie zo veilig mogelijk te laten verlopen. De demonstratie op de Postdijk is nooit bij de gemeente Westerkwartier gemeld en heeft dus ook geen kaders meegekregen waaraan het moet voldoen.

Geen einddatum
Nu de demonstratie al langere tijd duurt en er geen einddatum in zicht is, is de grens van toelaatbare risico’s voor het wegverkeer bereikt. Daarom worden nu voorschriften en beperkingen gesteld aan deze demonstratie. Deze voorschriften en beperkingen zijn te lezen in de WOM-brief die de demonstranten vandaag uitgereikt hebben gekregen. De WOM-brief lees je hieronder:

Onderwerp: Besluit voorschriften demonstraties viaduct Postdijk te Marum en overige viaducten over de A7

Geachte demonstrant,
Sinds enige maanden wordt gedemonstreerd op de viaducten over de A7 en dan met name op het viaduct van de Postdijk bij Marum. Met name in de weekenden en in de namiddag en  avonduren door de week  staan personen op het viaduct, welke demonstreren tegen overheidsbeleid. Tijdens de demonstraties wordt gebruik gemaakt van onder meer vlaggen en spandoeken. Ook staat er regelmatig een tractor met zwaailicht. Minder frequent vinden dergelijke demonstraties plaats op het viaduct van het Schilligepad over de A7 bij Tolbert. Tot dusver heb ik van deze demonstraties geen voorafgaande kennisgevingen ontvangen.

Het betogingsrecht is een grondrecht (opgenomen in artikel 9 van de Grondwet) en een groot goed. Ik zet mij ervoor in dit grondrecht te beschermen, maar hier horen ook verantwoordelijkheden bij. Als burgemeester van de gemeente Westerkwartier moet ik zorg dragen voor de openbare orde, de verkeersveiligheid en de bescherming van de gezondheid.  

Ik heb besloten om voorschriften te verbinden aan de betogingen op en nabij het viaduct van de Postdijk over de A7 te Marum. Dit kan leiden tot het verplaatsen van de betogingen naar andere viaducten over de A7 in onze gemeente. Daarom gaan deze voorschriften ook gelden voor die mogelijke andere locaties. 

Juridisch kader

De Wet openbare manifestaties (Wom) geeft uitwerking aan onder meer artikel 9, tweede lid, van de Grondwet. De vrijheden van vergadering en betoging kunnen (bij de uitoefening buiten gebouwen en besloten plaatsen) worden beperkt door de wet, die regels stelt ter bescherming van de gezondheid, in het belang van het verkeer en ter bestrijding of voorkoming van wanordelijkheden. Wanneer een of meerdere van deze belangen in het geding zijn, ben ik als burgemeester bevoegd om maatregelen te treffen.

Op grond van artikel 3 van de Wom is in de Algemene plaatselijke verordening gemeente Westerkwartier 2021 bepaald dat minimaal 48 uur voordat een betoging wordt gehouden een schriftelijke kennisgeving moet worden gedaan aan de burgemeester.

Op grond van artikel 5 van de Wom kan ik naar aanleiding van een kennisgeving voorschriften en beperkingen stellen of een verbod geven. Voorschriften en beperkingen kunnen ook gesteld worden als een kennisgeving niet vooraf is gedaan, maar ik wel op de hoogte ben van een op handen zijnde demonstratie. Gelet op het feit dat de demonstraties op het viaduct van de Postdijk regelmatig terugkeren, is dat hier het geval. 

Motivering

Op het viaduct wordt gedemonstreerd met vlaggen en spandoeken. Ook is gesignaleerd dat er tijdens de demonstraties regelmatig een tractor met zwaailicht staat. De locatie is met name gekozen om de aandacht te trekken van het snel rijdende verkeer op de A7. Over de Postdijk zelf komt weinig verkeer. De betogingen hebben effect op het verkeer op de A7, waarbij het regelmatig voorkomt dat auto’s gaan afremmen. 

Als verkeersdeelnemers afgeleid worden, vergroot dat de kans op ongelukken. Ook is er het risico dat een vlag of een spandoek losraakt en in het verkeer terecht komt, met mogelijk een ongeluk tot gevolg. Daar komt in het huidige jaargetijde nog bij dat het vroeg donker is en de weersomstandigheden slecht kunnen zijn. Dit vergt extra oplettendheid van de automobilisten.

Het effect op het verkeer heeft tot zorgen geleid bij Rijkswaterstaat (wegbeheerder van de A7) en bij de politie. Zij hebben mij verzocht om maatregelen te nemen om de verkeersveiligheid te herstellen.

Nu deze demonstraties al langere tijd voortduren en er geen zicht is op een einddatum van deze demonstraties ben ik van oordeel dat de grens van de toelaatbare risico’s voor het verkeer bereikt is. Het is daarom noodzakelijk om voorschriften en beperkingen te stellen aan deze demonstraties.

Het stellen van voorschriften voor het viaduct van de Postdijk kan ertoe leiden dat de demonstraties zich verplaatsen naar andere viaducten over de A7, waarbij eveneens verzuimd wordt om te voldoen aan de kennisgevingsverplichting. Om te voorkomen dat op die andere locaties dan betoogd kan worden zonder deze voorschriften, is het nodig deze voorschriften ook te laten gelden voor die andere viaducten. 

Besluit

Ik heb besloten de navolgende voorschriften en beperkingen te verbinden aan demonstraties die gehouden worden op en nabij het viaduct van de Postdijk over de A7 te Marum: 

  1. Tijdens een demonstratie mogen op het viaduct en over een afstand van 50 meter aan weerszijden van het viaduct geen vlaggen en spandoeken worden geplaatst, bevestigd of meegedragen.
  2. Tijdens een demonstratie mogen op het viaduct en over een afstand van 50 meter aan weerszijden van het viaduct geen teksten worden geplaatst die zichtbaar zijn voor het verkeer op de A7.
  3. Tijdens een demonstratie mogen de deelnemers op het viaduct en over een afstand van 50 meter aan weerszijden van het viaduct geen gebaren maken of gedragingen vertonen met het kennelijke doel de aandacht van het verkeer op de A7 te trekken.
  4. Tijdens een demonstratie mogen geen zwaailampen of andere vormen van signaal-verlichting gebruikt worden met het kennelijke doel de aandacht van het verkeer op de A7 te trekken.
  5. Tijdens een demonstratie mogen geen fakkels, vuurwerk, of andere materialen die rook kunnen veroorzaken gebruikt worden.
  6. Tijdens een demonstratie mag de Postdijk niet geblokkeerd worden. De reguliere parkeerregels gelden tijdens de demonstratie. Parkeeroverlast moet worden voorkomen. De vrije doorgang ten behoeve van hulp- en reddingsdiensten blijft volledig gehandhaafd
  7. Na afloop van een demonstratie moet de locatie netjes achtergelaten worden.

Ik heb verder besloten dat deze voorschriften van overeenkomstige toepassing zijn op de andere viaducten over de A7 in de gemeente Westerkwartier.

Alternatieve locaties

Er zijn in onze gemeente locaties waar een demonstratie kan plaatsvinden zonder of met minder beperkende voorschriften dan de voorschriften in dit besluit. In Marum is dit bijvoorbeeld de carpoolstrook nabij de toegang tot de A7.

Ook voor deze alternatieve locatie geldt dat er door de organisator/organisatoren een kennisgeving gedaan moet worden als er gebruik van wordt gemaakt. Deze kennisgeving moet minimaal 48 uur voor aanvang van de demonstratie ontvangen zijn door de burgemeester. Het doen van een kennisgeving kan schriftelijk naar Postbus 100, 9350 AC Leek, of via e-mail naar [email protected].

Bekendmaking

Dit besluit wordt bekendgemaakt door middel van uitreiking aan de demonstranten die aanwezig zijn bij een betoging op en nabij het viaduct van de Postdijk over de A7 te Marum. Dezelfde dag of de volgende dag wordt dit besluit gepubliceerd op de gemeentelijke website (www.westerkwartier.nl). Vervolgens wordt ook mededeling gedaan van dit besluit via het Gemeenteblad. Verdere mededeling van dit besluit kan eventueel plaatsvinden door uitreiking aan demonstranten die op een latere datum deelnemen aan een betoging op en nabij het viaduct van de Postdijk over de A7 te Marum of op en nabij een van de andere viaducten over de A7.

Als datum van bekendmaking geldt de datum van de dag waarop dit besluit voor het eerst is uitgereikt aan demonstranten. Dit is de datum die is vermeld op het eerste blad van dit besluit.

Inwerkingtreding

Dit besluit treedt onmiddellijk na bekendmaking in werking.

Bezwaar

Als u het niet eens bent met dit besluit kunt u bezwaar maken. In dat geval adviseer ik u eerst contact op te nemen. Wij nemen dan samen met u het besluit door. Als u bij uw standpunt blijft dat u het niet eens bent met het besluit kunt u een bezwaarschrift indienen. Een bezwaarschrift moet worden ingediend binnen zes weken nadat dit besluit is bekendgemaakt. De datum van bekendmaking is de datum die is vermeld op het eerste blad van dit besluit.

Hoe maakt u bezwaar?

U kunt uw bezwaarschrift per post indienen of via het webformulier dat u kunt vinden op de website van de gemeente Westerkwartier. Bij indiening per post stuurt u uw bezwaarschrift aan: de burgemeester van gemeente Westerkwartier, Postbus 100, 9350 AC Leek. Uw bezwaarschrift moet zijn voorzien van een ondertekening en er moet in ieder geval het volgende in staan:

  • de datum;
  • naam, adres;
  • datum en kenmerk of een omschrijving van het besluit;
  • de reden waarom u het niet eens bent met dit besluit.

Voorlopige voorziening

Dit besluit treedt onmiddellijk na bekendmaking in werking. Het maken van bezwaar schorst de werking van het besluit niet. Als u van mening bent dat het besluit buiten werking moet worden gesteld zolang niet op het bezwaar is beslist kunt u een verzoek om voorlopige voorziening indienen bij de voorzieningenrechter van de rechtbank Noord–Nederland. Het adres is: Rechtbank Noord-Nederland, Sector Bestuursrecht, t.a.v. de voorzieningenrechter, Postbus 150, 9700 AD Groningen.

Handhaving

Ik wijs u erop dat de politie en gemeentelijke BOA’s regelmatig zullen controleren of bij demonstraties de voorschriften worden nageleefd.

Het niet tijdig doen van een kennisgeving voor een demonstratie, het deelnemen aan een demonstratie waarvoor geen kennisgeving is gedaan en het niet naleven van de voorschriften die in dit besluit zijn opgenomen, zijn overtredingen waartegen strafrechtelijk kan worden opgetreden.

Als blijkt dat de voorschriften onvoldoende worden nageleefd kan ik overgaan tot het volledig verbieden van deze demonstraties.

Nadere informatie

Als u meer wilt weten of nog vragen hebt, neemt u dan gerust contact op met team Openbare Orde en Veiligheid. Zij zijn bereikbaar via telefoonnummer 14 0594. Wilt u graag per e-mail reageren, vermeldt u dan het kenmerk van deze brief. Het algemene e-mailadres is [email protected].

Met vriendelijke groet,
de burgemeester van de gemeente Westerkwartier,

A. van der Tuuk

   
Back to top button