Vattenfall onderzoekt duurzaamste gemeentes van Groningen; Westerkwartier staat op nummer 1

Groningen – Vattenfall heeft onderzoek gedaan naar de duurzaamste gemeentes in de provincie Groningen. Westerkwartier is de duurzaamste gemeente van deze provincie.

In Westerkwartier liggen namelijk op veel daken zonnepanelen, hebben veel inwoners een duurzaamheidssubsidie (ISDE) aangevraagd en is een relatief klein deel van het tuinoppervlak bestraat. Dit en meer blijkt uit de Duurzaamheidsindex van energieleverancier Vattenfall, die alle Nederlandse gemeenten onder de loep nam. Hiervoor werd data gebruikt van het CBS, de RVO en Cobra Groeninzicht.

Om de procentuele score voor de Duurzaamheidsindex te bepalen, is per gemeente gekeken naar de totale tuinoppervlakte die bestraat is, het aantal zonnepanelen en het aantal ISDE-aanvragen. Iedere gemeente en provincie is gescoord ten opzichte van het landelijk gemiddelde: een negatief percentage betekent een ondergemiddelde prestatie, terwijl een positief percentage een bovengemiddelde duurzaamheidsscore inhoudt.

Westerkwartier duurzaamste Groningse gemeente
Na Westerkwartier kiezen ook inwoners van Het Hogeland vaak voor duurzame opties. De top 5 duurzaamste Groningse gemeenten is als volgt:

  1. Westerkwartier – duurzaamheidsscore: 33,6%
  2. Het Hogeland – duurzaamheidsscore: 28,3%
  3. Midden-Groningen – duurzaamheidsscore: 17,8%
  4. Westerwolde – duurzaamheidsscore: 13,6%
  5. Veendam – duurzaamheidsscore: 11,9%

De gemeente Groningen behaalt juist de laagste score van alle Groningse gemeenten: -20,6%. Landelijk is het het Zuid-Hollandse Schiedam waar de minste duurzame maatregelen zijn getroffen door inwoners: de gemeente heeft een score van -55,1%.

Over de hele provincie gezien heeft Groningen een score van 7,9%, waarmee het duurzamer is dan gemiddeld in Nederland. De provincie komt hiermee op de zevende plek. Drenthe (29,7%) is de duurzaamste provincie van Nederland.

Meeste ‘versteende’ tuinen in Veendam
Geen gras, struiken of bomen, maar tegels: 41,6% van de totale tuinoppervlakte in Groningen is bestraat. Veendam spant de kroon, want in deze gemeente ligt 51,4% van alle vierkante meters tuin vol met tegels. Ook inwoners van de gemeente Groningen houden van een onderhoudsarme tuin: 48,6% van het totale tuinoppervlak in deze gemeente is bestraat.

In Westerwolde kiezen inwoners juist het vaakst voor een groene tuin, want hier is 32,6% voorzien van tegels. Ook Het Hogeland is relatief groen, hier is 37,7% van het tuinoppervlak bestraat.

Benieuwd naar de scores van alle gemeenten? Die vind je op de onderzoekspagina: https://www.vattenfall.nl/over-vattenfall/vattenfall-duurzaamheidsindex/

   
Back to top button