Schetssessies voor natuur- en waterplan weer van start

WESTERKWARTIER – De gebiedscommissie Zuidelijk Westerkwartier werkt sinds eind vorig jaar aan een concept-inrichtingsplan voor natuur en waterberging in het Zuidelijk Westerkwartier.

Bewoners, grondeigenaren en andere belanghebbenden worden hier nauw bij betrokken via zogenaamde schetssessies en excursies. Voor de zomer heeft een eerste ronde schetssessies voor een aantal deelgebieden plaatsgevonden. In september en oktober vinden de laatste schetssessies plaats. Met de uitkomsten maakt de gebiedscommissie een conceptplan met diverse varianten.

Tijdens de schetssessies gaan betrokkenen met stiften en kaarten aan de slag. Op deze manier ontstaat een goed beeld van kansen, knelpunten en oplossingen. De deelnemers vormen een brede afspiegeling van belanghebbenden, zoals bewoners, ondernemers, grondeigenaren en vertegenwoordigers van belangenorganisaties. Tijdens eerdere sessies kwamen inspirerende ideeën naar boven en werd kennis van het gebied over en weer gedeeld.

Terugkoppeling per deelgebied
Na iedere schetssessie volgt een bijeenkomst voor inwoners en aanwonenden waar de resultaten van de schetssessies per deelgebied worden gepresenteerd:

  • Op woensdag 14 september is er een bijeenkomst voor Doezumermieden en Kaleweg. Geïnteresseerden zijn dan welkom bij Herberg ‘In de Grootegast’.
  • Op woensdag 21 september is zo’n zelfde bijeenkomst, maar dan voor Matsloot, ’t Kret en Pasop in de CazemierBoerderij in Tolbert.
  • Op maandag 10 oktober is het in Herberg ‘In de Grootegast’ de beurt aan Bombay, de Jouwer en ’t Faan.

Alle terugkoppelbijeenkomsten beginnen om 20.00 uur en duren tot ongeveer 22.00 uur. De data voor de schetssessies en terugkoppeling voor het Dwarsdiep volgen later, net als de datum voor het terugkoppelmoment voor het deelgebied Coendersborg/ Steenhuis.

Vervolgproces
Met de uitkomsten van alle schetssessies maakt de gebiedscommissie een conceptplan met diverse varianten. De gebiedscommissie legt dit plan vervolgens voor aan Gedeputeerde Staten van de Provincie Groningen en het Dagelijks Bestuur van Waterschap Noorderzijlvest. Zij beslissen uiteindelijk over het plan. In het voorjaar van 2017 organiseert de gebiedscommissie een informatiebijeenkomst waar het plan wordt gepresenteerd.

Archieffoto: Een van de onderzoeken die uitgevoerd worden voor de nieuwe gemeente Westerkwartier

   
Back to top button