Brandweer Leek en duikers van brandweer Groningen redden persoon uit water langs het Diepswal tijdens oefenavond

Leek – Dinsdagavond rond half negen zijn de brandweerlieden van Leek en Groningen gealarmeerd voor een voertuig te water aan het Diepswal in Leek.

Meerdere diensten van de brandweer zijn met spoed door de meldkamer gealarmeerd voor het ongeval waaronder de duikploeg van de stad, twee keer een tankautospuit van post Leek en een Officier van Dienst. Op de kruising Diepswal met de Euroweg is een automobilist met twee fietsers in botsing gekomen en zijn daarna te water geraakt. Een voorbijganger zag het ongeval gebeuren en is het water ingesprongen om de drenkelingen te zoeken. Toen de brandweer eenmaal ter plaatste kwam, troffen zij een voertuig met een fiets eronder die half op de kade stond en een fiets die paar meter verderop bijna in het water lag, aan.

Ter plaatse
De eerste ter plaatse gekomen tankautospuit van Leek heeft zich over de automobilist en de fietser die op de kade lagen ontfermt, de tweede ter plaatse gekomen tankautospuit heeft de zorg over de te water geraakte fietser en de voorbijganger op zich genomen. Onder het voertuig was 1 slachtoffer bekneld met zijn benen en was buiten bewustzijn geraakt, de bestuurder van het voertuig was eveneens buiten bewustzijn geraakt, maar is snel door de brandweer uit het voertuig gehaald waarna het ambulance personeel de zorg over nam.

De voorbijganger die het 3de slachtoffer te water heeft zien gaan heeft de brandweer de laatst bekende plek aangewezen en is daarna uit het water gehaald. De brandweer is met twee personen in een waadpak het water in gegaan om te zoeken naar het slachtoffer. Na een korte zoektocht kwamen de duikers van de stad ter plaatse en hebben de zoektocht voortgezet onder water. Het 3de slachtoffer is na een korte inzet van de duikers aangetroffen en naar de kant geholpen. Op de kant is de reanimatie opgestart door de brandweer, het slachtoffer is later met spoed over gebracht naar een ziekenhuis.

Oefening
Dit ongeval is door de brandweer in scene gezet om hun brandweercollega’s op de hoogte te houden van hun kennis en het oefenen op soortgelijke situaties waar de brandweer mee te maken kan krijgen. Door de oefening kon het verkeer op de Kerkweg enige hinder ondervinden. Na de oefening is de brandweer retour naar de post gegaan om de oefening na te bespreken.

Foto’s: Sven Loer/InfoLeek.nl

   
Back to top button