LEEK – De bowlingbanen in het Sportcentrum Leek bestaan in 2018 10 jaar, tijd voor een terugblik. Wie waren in de afgelopen jaren bij de Bowling League Leek Tolbert (BLLT) de bowlers met de beste ballen of werden ze kampioen door hun talent?

Een goede bal is voor een bowler heel belangrijk. Met een goede bowlingbal scoor je zeker beter als met een standaard huisbal. Maar je moet natuurlijk wel over de nodige techniek beschikken om optimaal van een goede bowlingbal te profiteren. Als je clubkampioen wordt dan bezit je die techniek zeker. Sinds de terugkeer naar het Sportcentrum Leek, dat in  2008 in de Topsporthal zijn nieuwe bowlingbanen opende, heeft de BLLT een aantal grote kampioenen voortgebracht.

De eerste jaren was Patrick Nijdam, bekend van het Groningse transportbedrijf, oppermachtig. Hij bleef onafgebroken kampioen tot en met 2013.  Boven  diverse banen staat zijn naam bij de hoogst gegooide scores, waaronder enkele  keren 299. Alleen lukte het hem, althans in het Sportcentrum Leek niet, om de maximale score van 300 te gooien. Die uitdaging staat nog open, maar dan moet hij wel weer in Leek komen spelen.

De enige keer dat er een maximale score van 300 kon worden genoteerd was in 2014. Die eer was weggelegd voor Joshua Schuurman. Een groot kampioen, die in 2012 zelfs Europees kampioen was geworden. In het jaar dat hij in Leek speelde  won hij de BLLT huisleague met 13 pins verschil nipt van Bert Beverdam, ook al een oud Europees kampioen.

In 2015 was het Bert Beverdam, die iedereen voor bleef. Bert heeft, naast een Europese titel, ook nog een nationale titel op zijn naam staan en inmiddels 18 keer 300 gegooid. Vorig jaar presteerde hij dat nog in Duitsland tijdens een toernooi. Op die banen had tot dan toe niemand een 300 had gegooid! Een bijzondere prestatie. In 2016 was het Peter Gorter, die clubkampioen werd en in 2017 wederom Bert Beverdam. Dit jaar was het weer stuivertje wisselen en werd Peter Gorter weer als kampioen gehuldigd.

Tot nu toe is alleen over de heren, die kampioen werden geschreven. U zult zich afvragen waren er dan geen grote kampioenen bij de dames? Helaas, de BLLT heeft nog geen dames in haar gelederen, die een nationale of Europese titel hebben kunnen winnen. Maar wat niet is kan nog komen. Bij de dames heerste er wel elk jaar grote spanning wie er zou winnen. In het eerste jaar was dat de jonge Paulien Klijnstra, daarna een aantal jaren tot en met 2016 Jannie Bouma, in 2014 onderbroken door een kampioenschap voor Marcella Zwart die ook In 2017 opnieuw kampioen werd. Dit jaar werd 50+-er Hinke Meijer verrassend kampioen. Als je de gemiddelden van de kampioenen bekijkt (maximaal 175) zijn dat geen cijfers waarmee je als dame op nationaal niveau potten kan breken. Dan moet je toch echt boven de 190 gooien.

Overigens is de kampioene Hinke Meijer een zeer ervaren bowlster, heel constant en al jaren ook winnares van de 50+-competitie in het Sportcentrum Leek. Zij heeft daarnaast meerdere keren de Friese kampioenschappen gewonnen. Dit tot grote frustratie van jonge Friezinnen, die dachten Hinke wel even van de troon te stoten. Nee Hinke Meijer speelt nog steeds een degelijk spelletje en het zal moeite kosten om haar van de eerste plaats te verdrijven. Het bewijst ook maar weer dat je tot op hoge leeftijd bij het bowlen een hoog niveau kunt vasthouden.


 
Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com