Provincie versterkt toekomstbestendig ondernemerschap, 5 februari bijeenkomst in Tolbert

PROVINCIE – De provincie Groningen nodigt alle ondernemers in de detailhandel, kleinschalige horeca en diensten uit deel te nemen aan het programma dat is gestart om toekomstbestendig ondernemerschap te versterken. In dit programma krijgen ondernemers concrete ondersteuning aangeboden op door hen zelf gekozen onderwerpen.

In januari en februari 2019 organiseren de provincie en MKB Noord avonden waarin de mogelijkheden worden toegelicht en ondernemers worden uitgedaagd hiermee aan de slag te gaan. Met dit programma geven we invulling aan de retailagenda die in mei 2018 is vastgesteld. In dit kader heeft de provincie ook de eerste subsidies toegekend: de gemeenten Midden-Groningen en Veendam ontvangen ruim 100.000 euro om de beleving in winkelgebieden te verbeteren.

Bijeenkomsten
De detailhandel heeft het de afgelopen jaren moeilijk gehad door de toename van het internetwinkelen, de economische crisis en de bevolkingsdaling in bepaalde gebieden. Niet alle ondernemers hebben zich even makkelijk kunnen aanpassen. Om te verkennen wat de mogelijkheden en behoeften zijn om het ondernemerschap te versterken, start het programma met een bijeenkomst per regio.

Individuele (retail)ondernemers en ondernemersverenigingen die in gesprek willen gaan over eigentijds ondernemen zijn van harte welkom. Thema’s die verkend kunnen worden, zijn onder andere digitalisering en sociale media, financieel inzicht, samenwerking en toekomstperspectief. Met de opbrengst van de bijeenkomsten zal MKB Noord het uitvoeringsprogramma verder uitwerken en uitvoeren, samen met de ondernemers.
De bijeenkomsten zijn gratis en toegankelijk voor leden en niet-leden MKB Noord.

Informatie en aanmelden voor één van de bijeenkomsten kan bij MKB Noord of via www.retail.mkbgroningen.nl.

Het gaat om de volgende bijeenkomsten:
• 21 januari in Winsum
• 28 januari in Zuidbroek
• 30 januari in Appingedam
• 4 februari in Winschoten
• 5 februari in Tolbert
• 11 februari in Vlagtwedde
• 12 februari in Oude Pekela

Subsidies
De gemeenten Midden-Groningen en Veendam maken als eerste gebruik van de subsidie om (regionale) retailvisies te ontwikkelen en uit te voeren. Midden-Groningen gaat de subsidie inzetten om samen met ondernemers een retailvisie op te stellen voor de nieuwe gemeente Midden-Groningen. De gemeente Veendam vult de subsidie aan om een gemeentelijke subsidieregeling open te stellen. Het doel hiervan is het winkelcentrum te concentreren, de winkelpanden te verbeteren en leegstaand vastgoed te herontwikkelen. Gemeenten en ondernemersverenigingen kunnen tot en met 31 december 2019 gebruik maken van de provinciale retailsubsidie. Informatie hierover staat op www.provinciegroningen.nl/subsidies/wonen-en-welzijn/retailagenda-provincie-groningen/.

Retailagenda
Met de retailagenda ondersteunt de provincie ondernemers en gemeenten op drie punten: de versterking van ondernemerschap, kennis- en visieontwikkeling en de uitvoering van deze visies. De provincie wil met de investering bijdragen aan toekomstbestendige winkelgebieden, de regionale economie en de ruimtelijke kwaliteit van de dorpen en steden.

   
Back to top button