Vandaag om 12 uur landelijk controlebericht van NL-Alert

NEDERLAND – Vandaag rond 12.00 uur zendt de overheid een NL-Alert controlebericht uit in heel Nederland. Aan de hand van dit controlebericht kunnen mensen nagaan of zij hun mobiel goed hebben ingesteld om NL-Alert te ontvangen. In het bericht is duidelijk aangegeven dat het om een controlebericht gaat en dat mensen niets hoeven te doen.

Met NL-Alert kan de overheid mensen in de directe omgeving van een noodsituatie, zoals een grote brand, een dreigende overstroming of problemen met het drinkwater, met een tekstbericht informeren. De meeste mensen hebben altijd een mobiel bij zich. Daardoor worden met NL-Alert meer mensen bereikt tijdens een noodsituatie.

Alle aanbieders van mobiele telefonie ondersteunen NL-Alert. Op dit moment kunnen mensen NL-Alert nog niet ontvangen als zij met het 4G-netwerk zijn verbonden. In de loop van 2015 worden de netwerken geschikt gemaakt voor de verzending over 4G en is NL-Alert ook op 4G te ontvangen.

Steeds meer mobiele telefoons zijn automatisch ingesteld om NL-Alert te ontvangen. Op sommige toestellen moet je dit zelf doen. Ga daarom nu naar de NL-Alert instelhulp en ga na of je jouw mobiel moet instellen.

In de toekomst is NL-Alert standaard beschikbaar op de meeste toestellen die in Nederland worden verkocht. NL-Alert werkt op basis van cell broadcast en niet met sms-berichten. Daardoor werkt NL-Alert óók als het netwerk overbelast is. NL-Alert is gratis en anoniem.

Sinds de introductie is NL-Alert gebruikt om mensen te informeren bij verschillende noodsituaties zoals grote branden, het onschadelijk maken van een opgegraven bom, een verkeersinfarct en zelfs bij een ontsnapte giftige cobra.

   
Back to top button