Foppe de Haan bezorgt VEV’67 Walking Football een mooie ochtend

LEEK – Het is 09:30 en de kantine loopt lekker vol. Foppe is er al en geniet van z’n bakje koffie.
De initiator van het bezoek van Foppe, Johan Wardenier, heet iedereen welkom. Hij wordt emotioneel terwijl hij terug gaat in de tijd.

Hij speelde bij sc Heerenveen A1 met als trainer een jonge Foppe de Haan. Later kwamen Johan en Foppe elkaar weer tegen op het CIOS in Heerenveen. Helaas is Foppe te geblesseerd om een training te geven. Maar hij gaat wel mee naar buiten. Eerst gaan de mannen van VEV’67 Walking Football met Foppe op de foto. En ééntje wil graag samen met Foppe op de foto.

Na de warming-up worden de teams samengesteld en beginnen de wedstrijden. Je ziet Foppe genieten van wat de mannen doen en hij kan het niet laten om zich met het spel te bemoeien.

“ Hé! Niet rennen jij! Lopen mag je”, “Mooie pass! “, “Beste goal“ En dan het woord “goal“ zoals alleen Foppe dat kan zeggen. Ik zeg tegen hem dat het wat onrustig is bij sc Heerenveen nu Thorsby is teruggezet naar Jong sc Heerenveen. Zijn ogen spuwen vuur als hij erover praat. Je merkt dat hij nog zeer begaan is met “zijn“ Heerenveen.

Foppe geniet als Jaap van der Til roept naar de tegenpartij, die in balbezit zijn, “ Hier ! Ik sta helemaal vrij ! “ en hij krijgt pardoes de bal toegespeelt. “Dat deed Maarten de Jong een keer in de Eredivisie, geweldig ! “

Ik zeg tegen Foppe dat Maarten, Mister Heerenveen, eigenlijks maar één ding fout heeft gedaan in de ogen van alle sc Heerenveen fans. Foppe wist precies wat ik bedoelde… “ Hij is naar FC Groningen gegaan… “

Als de training is afgelopen neemt Foppe het woord om te praten over het Foppe Fonds. Hier is hij het uithangbord van.

Het Foppe Fonds zet zich in voor kinderen voor wie sporten of spelen niet vanzelfsprekend is vanwege hun lichamelijke of verstandelijke beperking of omdat hun ouders door financiële omstandigheden hun kind niet kunnen laten sporten. Door te sporten of te spelen krijgen kinderen energie en levenslust. Door het geven van een bijdrage kan het Foppe Fonds ervoor zorgen dat een kind weer straalt en plezier heeft. Zelfs als het allemaal even niet gemakkelijk is: een kind hoort te spelen!

Het Foppe Fonds dankt de naam aan Foppe de Haan en om met zijn woorden te spreken: “ Als kind wil je natuurlijk sporten. Soms is het bijna onmogelijk en dan helpen wij. Wij maken het onmogelijke mogelijk! “

Hij vertelt het verhaal dat er in 2013 het verzoek kwam om een paard…

“ Onze dochter is goed in dressuur, maar ze heeft geen goed paard “ En zo krijgt Rixt van der Horst een paard van het Foppe Fonds met de naam Uniek.

Foppe wil het wel eens met z’n eigen ogen zien. Hij gaat samen met z’n vrouw naar de manege in Burgum waar Rixt gecoacht word.

En dan wordt het stil… Foppe zoekt naar z’n woorden. Met een trillende stem zegt Foppe: “ In 2014 wint ze tijdens het WK 2 gouden medailles en 1 zilveren… Ze heeft een zweepje, maar gebruikt het niet. “ Je kon een speld horen vallen in de kantine. En zo heeft Foppe heel veel verhalen.

Na wat vragen neemt Piet het woord. Hij begint een verhaal dat in alle boeken die er zijn over Foppe, z’n leiderschap wordt geroemd. Dat had hij vandaag tijdens de training wel gemist…

Daarmee kreeg Piet de lachers op z’n hand. Waarop Foppe antwoordde dat als hij tijd had en niet meer geblesseerd, hij nog maar een keer langs moest komen. Aan het applaus te horen was iedereen het daar mee eens!

   
Back to top button