Schaakclub Leek wint op het nippertje van DAC uit Delfzijl

Leek – In de vijfde ronde van de NOSBO-competitie speelde Leek vorige week maandag tegen het op papier zwakkere DAC, uit Delfzijl. De wedstrijd begon goed, met een remise van Pieter Doller en overwinningen van Bauke Koole en Tijmen Hofstra. Daarna keerde het tij.

Aan de 2 topborden verloren Aldert-Jan Keessen en Sander Westerlaan van de 2 sterkste spelers van DAC. Ook Kees Praagman stond slecht op het derde bord, maar hij wist vanuit verloren positie terug te komen en alsnog te winnen. Invaller Frans Huisman speelde een goede partij en kwam remise overeen in een iets betere stelling waardoor de stand 4-3 werd voor Leek. Remise van invaller Gert-Jan Ris was nu genoeg om de overwinning voor Leek veilig te stellen. Omdat Gert-Jan gewonnen stond sloeg hij een remise aanbod van zijn tegenstander af. Nadat hij twee keer de winnende voortzetting had gemist kwam Gert-Jan in een verloren toreneindspel terecht. Gelukkig voor Leek wist hij hier op miraculeuze wijze nog remise uit te slepen en zo won Leek met 4,5 – 3,5.

Overwinning
Tijmen wist met zwart zijn partij te winnen door bijgaande stelling af te wikkelen naar een gewonnen pionneneindspel. Na afruil van loper tegen paard creëert zwart een vrijpion op de damevleugel, wit moet deze tegen houden en zwart heeft vrij baan op de koningsvleugel, dit is beslissend voor de overwinning.

Op vrijdag werden 4 partijen gespeeld voor de interne competitie. Kees Praagman won van Gert-Jan Ris en Pieter Doller van Gerwin Fokkema, zodat er niet veel veranderde in kop van de ranglijst. Jos Luchtenburg won van Lucas van der Veen, en Tijmen Hofstra van Sebastiaan de Jong.

   
Back to top button